Donald Trump: "din nefericire" China a fost "foarte foarte secretoasă" cu privire la virusul Wuhan

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Sâmbătă, la Casa Albă, preşedintele Donald Trump şi-a exprimat dezamăgirea că Beijing-ul a fost necinstit şi s-a mişcat foarte încet cu sarcina de a alerta lumea despre gravitatea epidemiei de virus Wuhan.

„Am un mare respect pentru China, îmi place China, cred că oamenii din China sunt incredibili. Am o relaţie extraordinară cu preşedintele Xi. Mi-aş dori să ne fi putut spune mai devreme ce se întâmplă în interior ”, a spus Trump.

Preşedintele a spus că medicii americani ar fi putut folosi timpul care ar fi fost câştigat pentru a se pregăti de virus.

"China a ţinut secretul, OK?" a afirmat Trump. „Foarte, foarte secretoasă şi asta nu este bine deloc”.

„Aveau o problemă mare şi o ştiau şi aş fi dorit să ne avertizeze în avans”, a spus Trump.

Preşedintele a fost criticat pentru mesajul său pe Twitter din luna ianuarie, în care l-a lăudat pe preşedintele Xi Jinping şi transparenţa sa. Trump susţine acum că la vremea aceea a considerat că China era transparentă la acea vreme.

"China a pierdut mii şi mii de oameni", a spus Trump. „China a trecut prin iad cu asta. Au trecut prin iad”.

Trump a repetat că preşedintele Xi Jingping este „un prieten”, dar îşi doreşte să fi fost mai deschişi în legătură cu epidemia de virus Wuhan.

„Mi-aş fi dorit să ne poată spune mai devreme”, a declarat Trump.

Trump a trimis un mesaj mixt despre China, lăudând frecvent eforturile preşedintelui Xi Jingping de a lupta împotriva virusului comunist, dar, pe de altă parte, preşedintele american a numit virusul Wuhan „virusul chinez” pentru a aminti publicului american că este originar din China.

Pe 13 februarie, Trump l-a lăudat pe Xi Jingping ca fiind „extrem de capabil” pentru modul în care a gestionat criza, dar a recunoscut că „vor să facă o impresia cât mai bună”.

„Nu vrei să fugi către oameni şi să o iei razna spunând ce ai de spus, pentru că nu vrei să creezi panică”, a spus el în timpul unui interviu acordat lui Geraldo Rivera.

Preşedintele a declarat sâmbătă reporterilor că a luat mai în serios ameninţarea virusului Wuhan atunci când a anunţat interdicţiile de călătorie în China, pe 31 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe