Donald Trump confirmă retragerea unor trupe din Germania

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele Donald Trump a confirmat luni că o reducere majoră a trupelor americane din Germania este posibilă, acuzând aliatul „delincvent” din NATO de neonorarea angajamentelor pentru propria apărare.

„Reducem numărul până la 25.000 de soldaţi”, a afirmat Trump la Casa Albă.

„Protejăm Germania şi sunt delincvenţi. Nu are sens”, a continuat preşedintele, referindu-se la eşecul Germaniei de a atinge un obiectiv stabilit de toţi membrii NATO în 2014 - de a cheltui cel puţin 2% din produsul naţional brut pentru Apărare, până în 2024.

Germania afirma că speră să atingă două procente până în 2031, în pofida economiei care performa bine înaintea crizei cauzate de virusul Wuhan.

„Până să plătească, ne luăm militarii, o serie de militari ai noştri”, a spus Trump, observând că America poartă povara apărării militare a Europei şi primeşte puţin în schimb.

Bazele americane din Germania includ în prezent baza Ramstein, un nod critic pentru operaţiunile din Orientul Mijlociu şi Africa şi sediul central al Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi Africa; Centrul Medical Regional Landstuhl, care a salvat viaţa nenumăraţilor americani răniţi în Irak şi Afganistan; sediul Stuttgart atât al Comandamentului European al SUA, cât şi al Comandamentului African al S.U.A.

Există, de asemenea, sediul Wiesbaden al armatei americane în Europa, baza avioanelor de vânătoare F-16 de la Spangdahlem şi zona de antrenament Grafenwoehr, cea mai mare unitate de pregătire a NATO din Europa.

Trump a semnalat pentru prima dată retragerea trupelor în septembrie anul trecut, iar săptămâna trecută, coordonatorul german special pentru legăturile transatlantice a numit iniţiativa „complet inacceptabilă”.

În comentariile făcute de Trump la Casa Albă reporterilor, preşedintele american a menţionat că prezenţa trupelor SUA este un impuls pentru comerţul local german.

„Sunt soldaţi bine plătiţi”, a spus el. „Locuiesc în Germania. Cheltuiesc sume mari de bani în Germania. Pretutindeni în jurul acestor baze este foarte prosper pentru Germania. Deci, Germania ia, dar ne tratează foarte prost la capitolul comerţ".

Pe lângă cei 34 500 de militari americani din Germania, există şi aproximativ 17.500 de civili ai Departamentului Apărării.

Fostul ambasador al SUA în Germania, Richard Grenell, a criticat lipsa de participare a Germaniei la operaţiunile globale ale NATO. Grenell a menţionat, de asemenea, lipsa de pregătire militară a Germaniei, afirmând: „Oficialii militari germani ştiu că problema pregătirii este foarte serioasă, de exemplu, nu există submarine operaţionale".

Trump a indicat în vara trecută că ar putea muta câteva efective din Germania în Polonia, spunându-i preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, în timpul unei şedinţe a Oficiului Oval, „Germania nu respectă ceea ce ar trebui să facă în ceea ce priveşte NATO, iar Polonia o face”.

Duda a oferit disponibilitate pentru preluarea unor trupe americane suplimentare, chiar sugerând că Polonia ar contribui cu peste 2 miliarde USD pentru crearea unei baze permanente a Statelor Unite. În contextul actual, analiştii se aşteaptă ca cel puţin unii soldaţi din Germania să fie mutaţi în Polonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe