Doliu în lumea modei: designerul Karl Lagerfeld a încetat din viaţă

Designerul caselor de modă Chanel şi Fendi a murit marţi la Paris, la vârsta de 85 de ani.
Karl Otto Lagerfeld
Karl Otto Lagerfeld (Getty Images)

Karl Otto Lagerfeld, designerul caselor de modă Chanel şi Fendi, a murit marţi 19 februarie la Paris, după ce luni fusese spitalizat de urgenţă. Anunţul a fost publicat de presa franceză, printre care Paris Match sau Closer, şi, de asemenea, publicaţia specializată WWD, care citează surse apropiate designerului.

Lagerfeld s-a născut în Germania, avea 85 de ani şi se afla de 35 de ani în fruntea casei de modă Chanel. În luna ianuarie a surprins faptul că celebrul creator de modă nu a participat la parada firmei Chanel - eveniment de la care nu a lipsit niciodată - absenţă care a atras atenţia. La sfârşitul paradei a ieşit să salute mâna sa dreaptă, Virginie Viard, care a afirmat: "S-a simţit obosit". Acesta a fost momentul în care au început să circule voci că ar fi preludiul unei retrageri.

Aşa-numitul "káiser de la moda", unul dintre cei mai faimoşi designeri din lume, a devenit director artistic al Chanel în 1982, reuşind să resusciteze o firmă care era considerată prea de modă veche. A creat 10 colecţii anuale pentru casa franceză şi încă două pentru casa italiană Fendi, definindu-se el însuşi "o maşină". Recent a anunţat o colaborare cu stilistul Carine Roitfeld, una dintre colaborările creative la care a participat frecvent.

În afară de faptul că a fost considerat un om renascentist şi creator al tuturor formelor imaginabile, Lagerfeld era cunoscut pentru imaginea sa originală - îmbrăcat întotdeauna în alb şi negru cu perenii săi ochelari de soare - şi, de asemenea, pentru modul direct de a se exprima în diferite ocazii. În 2012, nu a ezitat să o descrie pe cântăreaţa Adele ca fiind "puţin prea grasă". El a spus, de asemenea, despre bărbaţii ruşi: "Sunt atât de urâţi încât, dacă aş fi o femeie rusă, nu m-aş uita la ei"; "Urăsc copiii"; "Printurile florale sunt pentru femeile grase de vârstă medie" sau "Clasa de mijloc nu are suficientă clasă", au fost unele dintre multele sale “perle”.

Nu se ştie ce se va întâmpla cu succesiunea. Nu-i plăcea să abordeze această problemă şi spunea despre el însuşi că este "nemuritor". Singur şi fără copii, nu se ştie cine, în afară de faimoasa sa pisică Choupette - care a devenit binecunoscută în reţelele sociale - îi va moşteni averea.