Doi suporteri francezi şi-au pierdut viaţa în “haosul” izbucnit după victoria Franţei la Cupa Mondială

Ciocniri violente între suporteri şi forţele de ordine în apropierea Arcului de Triumf din Paris, după câştigarea Cupei Mondiale de către naţionala Franţei, 15 iulie 2016.
Ciocniri violente între suporteri şi forţele de ordine în apropierea Arcului de Triumf din Paris, după câştigarea Cupei Mondiale de către naţionala Franţei, 15 iulie 2016. (Getty Images)

Doi suporteri francezi au murit în timpul sărbătoririi, duminică noaptea, a victoriei cu 4-2 a naţionalei Franţei împotriva Croaţiei la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia, când scenele de bucurie s-au transformat în tragedie şi “haos absolut”.

Suporterii francezi au ieşit pe străzi în multe oraşe ale Franţei după ce echipa naţională de fotbal a câştigat pentru a doua oară Cupa Mondială, poliţiştii fiind mobilizaţi să stingă revoltele izbucnite.

În oraşul sud-estic Annecy, poliţia a raportat că un bărbat de 50 de ani a murit după ce şi-a rupt gâtul sărind într-un canal în momentul în care fluierul final a anunţat sfârşitul finalei şi câştigarea Cupei Mondiale, conform Express.co.uk.

Şi în micul oraş Saint-Felix din nordul Franţei, un bărbat de peste 30 de ani a murit după ce a intrat într-un copac în timp ce sărbătorea victoria.

Un băieţel de trei ani şi două fetiţe de şase ani au fost de asemenea grav răniţi de o motocicletă în timpul celebrărilor în Frouard, o localitate aflată în apropierea oraşului estic Nancy. Autorităţile au declarat că motociclistul a fugit de la locul accidentului.

Peste 4.000 de poliţişti şi membri ai forţelor de securitate au fost desfăşuraţi în Paris în timpul sărbătoririi victoriei la Cupa Mondială, care au stabilit un perimetru de securitate larg, cu accesul interzis vehiculelor în zona bulevardului Champs Elysees.

În Paris, un bar a fost vandalizat şi 30 de tineri care purtau măşti de schi au jefuit un magazin situat în renumita zonă, în timp ce zâmbeau filmându-se cu smartphone-urile.

Jeanne d'Hauteserre, primarul unui arondisment din Paris, a declarat: “Petrecerea este deviată din cauza câtorva golani”.

După ce petrecăreţii au plecat treptat de pe bulevard, poliţiştii au folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe cei care au insistat să rămână în zonă.

“Revoltele au izbucnit la scurt timp după miezul nopţii, în timp ce mulţumi de oameni au refuzat să se disperseze”, a precizat o sursă a poliţiei din Paris.

Sursa a adăugat: “Diverse magazine, inclusiv farmacia Publicis, situată în apropierea Arcului de Triumf, au fost jefuite”.

Au existat numeroase incidente în alte oraşe, inclusiv în Grenoble, Rouen, Le Havre, Nisa, Cannes, Strasbourg si Nantes.

În Lyon, un grup de tineri a fost observat dând foc coşurlor de gunoi şi atacând ofiţeri de poliţie. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i controla.