Doi episcopi chinezi au fost închişi timp de decenii, locul unde se află nefiind cunoscut

Un trecător pe lângă catedrala Sf. Iosif, din Beijing. Catedrala aparţine Bisericii Patriotice Chineze, o variantă la Biserica Romano-Catolică, născocită de Partidul Comunist Chinez, care interzice referiri la Vatican şi Papă
Un trecător pe lângă catedrala Sf. Iosif, din Beijing. Catedrala aparţine Bisericii Patriotice Chineze, o variantă la Biserica Romano-Catolică, născocită de Partidul Comunist Chinez, care interzice referiri la Vatican şi Papă (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

Doi episcopi catolici chinezi au fost închişi în China, pentru 40, respectiv 51 de ani, iar autorităţile comuniste ale ţării par să fi aruncat cheile. Observatorii externi nu ştiu dacă sunt morţi sau vii, iar când au întrebat cu privire la bărbaţi şi la locul unde se află, oficialii de partid au declarat pur si simplu că nu ştiu.

La preluarea puterii în 1949, Partidul Comunist Chinez (PCC) a promis că va eradica religia şi a despărţit forţat congregaţii, a distrus clădiri religioase, şi fie a forţat o dezaprobare a crezului, fie a trimis credincioşii la închisoare. Cei doi bărbaţi, Episcopul James Şu Zhimin şi episcopul Cosma Shi Enxiang, au fost victime ale acestor campanii timpurii.

Dar în loc să fie lăsaţi în pace după epurarea iniţială, ambii bărbaţi au fost persecutaţi în mod repetat pe tot parcursul vieţii lor.

Înainte de arestarea lui finală la vârsta de 65 ani, pe 8 octombrie 1997, Şu Zhimin a fost anterior închis de peste cinci ori de către autorităţile de partid şi a petrecut peste 26 de ani în închisoare, potrivit AsiaNews, un serviciu de ştiri afiliat Vaticanului, care face campanie pentru eliberarea sa. La un moment dat în această perioadă el a fost bătut atât de tare că a rămas parţial surd, în conformitate cu Cardinal Kung Foundation, cu sediul în Stamford, Connecticut.

Şu a fost etichetat drept "contrarevoluţionar" în anii 1950, după ce a refuzat să adere la Asociaţia Catolică Patriotică Chineză (organizaţia folosită de PCC pentru a supraveghea catolicii din China, înlocuind autoritatea Vaticanului), potrivit AsiaNews.

Ambii bărbaţi au fost episcopi fideli ai Romei, astfel fiind forţaţi să opereze eficient în aşezăminte subterane din China. Din acest motiv, ei au fost vizaţi de autorităţile comuniste.

Shi Enxiang şi-a petrecut anii dintre 1957 şi 1980 în lagăre de muncă forţată şi mine de cărbuni. El a fost eliberat timp de trei ani, şi apoi pus sub arest la domiciliu pentru încă trei ani, începând din 1983. Apoi, el a fost arestat în 1989 şi deţinut până în 1993. În 2001 el a fost reţinut din nou şi aşa a rămas. El a petrecut 51 de ani în captivitate, potrivit AsiaNews.

AsiaNews a atras atenţia asupra celor doi episcopi, cerând o investigaţie privind locul unde se află şi făcând apel pentru un răspuns din partea regimului chinez la întrebări – declaraţia conform căreia ei nu ştiu unde se află bărbăţii este "ridicolă".

"Nu există libertate religioasă în China", a declarat Joseph Kung, preşedintele Fundaţiei Cardinal Kung, într-un interviu telefonic. "Noi nici măcar nu ştiu unde se află şi dacă mai sunt în viaţă."

El a declarat că administraţia Obama ar trebui să facă mai multe pentru a investiga drepturile persoanelor, cum este cazul acestor doi bărbaţi. "Este important să se sprijine libertatea religioasă în China, şi cred că politica externă trebuie să se bazeze pe ea", a spus el. "Este cel mai de bază principiu al drepturilor omului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe