Dodon vrea să declare 2020 – anul lucrătorului medical şi să le dubleze salariile. Litvinenco: Începe de facto campania electorală

Igor Dodon, preşedintele RM
Igor Dodon, preşedintele RM (facebook.com / Igor Dodon)

"Începe de facto campania electorală" a specificat deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Sergiu Litvinenco în contextul în care preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat, după şedinţa de luni 25 mai, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, că intenţionează să dubleze salariile lucrătorilor sistemului medical, precum şi să acorde ajutor pensionarilor cu pensii mai mici de 3000 lei.

Al doilea subiect de discuţii s-a referit la anunţarea anului 2020 drept an al lucrătorului medical. Această decizie presupune, printre altele, dublarea salariului pentru toţi lucrătorii sistemului medical, în câteva etape.

"Punctul trei al agendei de astăzi a vizat achitarea ajutorului material unic de 700 tuturor pensionarilor, a căror pensie minimă este sub 3000 lei. Am specificat că anterior acest ajutor era preconizat pentru cei cu pensia mai mică de 2000 lei. Acum am decis să ridicăm ʻplafonulʼ și să mărim numărul beneficiarilor. Am specificat că mijloacele financiare respective deja sunt identificate", a declarat Dodon în cadrul unui briefing de presă.

Este de menţionat că după suspendarea de către Curtea Constituţională a Acordului de credit rusesc de 200 milioane euro, şeful statului afirma că „cel mai probabil, dar probabilitatea este foarte mare, că începând cu 1 mai în RM nu se vor achita pensiile, nu se vor achita salariile la bugetari”, iar astăzi Dodon, şi nu instituţiile responsabile, anunţă majorări fără să indice sursele.

„Dodon promite dublarea salariilor tuturor angajaţilor din sistemul medical şi 700 de lei indemnizaţie pentru toţi pensionarii cu pensii mici. Şi asta chiar dacă cu o lună în urmă acesta afirmase că dacă nu vine creditul rusesc – dar el nu a venit şi, cel mai probabil, nici nu va veni – nu se vor plăti pensii şi salarii. O fi decis să folosească banii din ʻkuliokʼ?”, se întreabă retoric Litvinenco într-o postare pe Facebook.