Dodon se simte ameninţat de bursele româneşti pentru studenţii basarabeni

Preşedintele ales al R. Moldova, Igor Dodon, se arată tot mai nemulţumit de relaţiile dintre Basarabia şi România, şi finanţarea venită din Statele Unite pentru societatea civilă, cerând indirect Rusiei să se implice mai mult în Moldova.
Igor Dodon împreuna cu Zinaida Greceanîi şi Vladimir Putin într-o vizită la Moscova
Igor Dodon împreuna cu Zinaida Greceanîi şi Vladimir Putin într-o vizită la Moscova (infoprut.ro)

După promisiunile făcute fostului şef de la Cotroceni, Traian Băsescu, Igor Dodon vine cu noi declaraţii, de data asta la adresa întregului stat român. Acesta consideră că cele peste 5.000 de burse acordate de România studenţilor basarabeni sunt oferite cu scopul de a româniza cât mai mulţi moldoveni, întrucât în perioada studiilor, tinerii îşi redobândesc şi cetăţenia română.

„Voi aduce numai un exemplu, ca să nu critic Rusia, dar veţi înţelege. România în fiecare an oferă unui număr mai mare de 5.000 de tineri din Moldova posibilitatea să înveţe gratis. Acolo au parte de bursă, cazare gratuită. Înţelegeţi ce îi învaţă pe ei acolo? Ei primesc cetăţenie română şi apoi se întorc. Aceasta este românizare. Dacă nu greşesc, Rusia oferă 150-200 de locuri de studii. Când am fost un co-preşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse în anii 2008-2009, mereu atrăgeam atenţia asupra acestor probleme”, a declarat preşedintele ales, în cadrul unui interviu pentru Russia Today, citat de independent.md.

Dar nu doar de relaţiile apropiate dintre Basarabia şi România este preocupat Dodon. Acesta şi-a manifestat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de implicarea Statelor Uite în Republica Moldova.

„Ar trebui să fim mai activi, priviţi ce se întâmplă cu societatea civilă din Moldova. 90-95% reprezintă o finanţare deschisă din partea USAID şi Departamentului de Stat al SUA şi lucrează la crearea retoricii antiruseşti”, a comentat Dodon. Amintim că, deşi nu a fost încă numit în funcţia de şef al statului, Dodon a ameninţat deja că va depune toate eforturile pentru a anula decretul semnat de Timofti privind deschiderea oficiului NATO la Chişinău.

Mai mult decât atât, acesta a mai promis că va face tot posibilul pentru a interzice ideologia unionismului în Moldova, şi a organizaţiilor care promovează unionismul. Mai nou, acesta a declarat că cel de-al doilea lucru de care se va ocupa imediat ce va fi numit preşedinte, va fi acela de a-i retrage familiei Băsescu cetăţenia moldovenească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe