Dodon pune la îndoială că diaspora ar putea vota la prezidenţiale. Expert Promo-LEX: Există consulate şi ambasade

Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale
Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale (Epoch Times România)

Referitor la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020, având în vedere răspândirea virusului Wuhan în întreaga lume, în cadrul ultimei ediţii a emisiunii sale „Preşedintele răspunde”, Igor Dodon a declarat: „Cu votul în străinătate mi se pare că anul acesta o să fie destul de dificil, şi în est şi în vest, pentru că dacă o să fie al doilea sau al treilea val de Covid, multe ţări nu o să permită deschiderea secţiilor de votare. Cel mai probabil votul va fi în interiorul ţării. Asta e situaţia”.

În acest sens, mulţi membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chişinău au anunţat că o serie de state şi-au rezervat dreptul să vină cu un răspuns mai târziu, în lunile septembrie-octombrie, precizând totuşi, pentru Europa Liberă, că „un refuz expres să permită deschiderea secţiilor de vot din cauza temerilor legate de Covid-19”, Chişinăul nu a recepţionat deocamdată de la nici un stat.

Expertul Asociaţiei Promo-Lex de la Chişinău Pavel Postică a ţinut să explice că ar fi imposibil pentru autorităţile de la Chişinău să profite de pandemie şi să sacrifice votul diasporei la prezidenţialele din toamnă, referindu-se la ambasade şi consulate ca eventuale secţii de votare.

„Imposibil. Orice stat al lumii nu poate interzice desfăşurarea procesului electoral în incinta ambasadelor şi consulatelor. Poate la secţiile suplimentare să fie unele restricţii, interdicţii sau limitări. Dar cel puţin în sediul misiunilor diplomatice, votul în străinătate cu siguranţă va fi şi trebuie să fie pus în aplicare. Tocmai de asta, în condiţii de pandemie, este necesar de examinat posibilitatea desfăşurării scrutinului pe parcursul mai multor zile”, a declarat Postică.

„Pentru a păstra şansele la prezidenţiale, care scad vertiginos, Dodon este gata să facă ceea ce nici Plahotniuc nu şi-a permis – să ia dreptul la vot a un milion de cetăţeni. Dacă e aşa, atunci nu cred că individul este adecvat. Aceasta echivalează cu fraudarea şi nerecunoaşterea alegerilor prezidenţiale!”, se arată într-o postarea a deputatului PAS Sergiu Litvinenco, pe pagina sa de socializare.

Totodată, acesta a mai adăugat că dacă diaspora ar fi lăsată să voteze aşa cum se cuvine într-un scrutin liber şi corect, Dodon nu ar avea nici o şansă de câştig „şi el, din ce înţeleg, va încerca să fraudeze”.

De menţionat este faptul că săptămâna trecută, în cadrul şedinţei legislativului de joi, 9 iulie, a ajuns un pachet de amendamente la codul electoral ce prevede, printre altele, propunerea CEC de reducere cu două ore a duratei zilei de vot, care a trecut de prima lectură.

Opoziţia s-a opus, punctând în acest sens că „şeful statului încearcă să recroiască regulile votului sub propria victorie”, această lege vine să reprime drepturile fundamentale ale alegătorilor, fiind total nepotrivită mai ales pe timp de epidemie. Mai mult decât atât, deputatul Platformei DA Vasile Năstase a subliniat că măsura dată ar putea fi admisă doar dacă scrutinul se va desfăşura nu o zi, ci două zile.

Partidul Socialiştilor nu a primit ideea Platformei Da cu braţele deschise, iar guvernul a emis deja un aviz clar negativ, invocând lipsa de resurse. Deputatul socialist Vlad Batrâncea a propus „de ce să nu votăm o săptămână? Şi cine după asta o să supună atacurilor juridice rezultatul alegerilor? Pot să vă spun că indiferent cine va fi în fruntea guvernului, fraza magică va fi: da de unde bani? Pentru că dacă e dublu, oamenilor trebuie să le asigurăm cazare şi un spor. Noi suntem gata să găsim încă câteva zeci de milioane necesare?”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe