Dodon l-a felicitat pe Zelenski. Cenuşă: Preşedintele ar putea efectua, în sfârşit, o vizită la Kiev

Stabilitatea Ucrainei va fi testată de către Rusia, care este tentată să verifice cât de dezastruoasă poate fi inexperienţa lui Zelenski, afirmă Dionis Cenuşă.
Igor Dodon, la Comrat, 23.12.2018
Igor Dodon, la Comrat, 23.12.2018 (facebook.com/Dodon Igor)

Preşedintele Igor Dodon a transmis luni, 22 aprilie, felicitări lui Volodimir Zelenski cu prilejul victoriei convingătoare obţinute în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

Şeful statului care nu a avut nicio întâlnire oficială cu Poroşenco speră „ca în cel mai scurt timp vom avea posibilitatea de a ne vedea şi discuta agenda relaţiilor bilaterale”.

În context, politologul Dionis Cenuşă susţine că preşedinţia lui Zelenski va fi complicată până la alegerile parlamentare din octombrie 2019, dar şi după. Iar stabilitatea Ucrainei va fi testată de către Rusia, care este tentată să verifice cât de dezastruoasă poate fi inexperienţa lui Zelenski.

„Flexibilitatea noului preşedinte ucrainean deschide oportunitatea pentru preşedintele Igor Dodon de a efectua, în sfârşit, o vizită la Kiev, imposibilă până acum din cauza justificării acţiunilor Rusiei în Crimea”, a conchis analistul, precizând că turul doi al alegerilor - la fel ca primul - s-a caracterizat printr-un grad ridicat de competitivitate. Dar această competitivitate a fost oarecum parţială, deoarece ambii candidaţi au esenţa sau conexiuni cu cercuri oligarhice. Un candidat obişnuit nu ar fi avut nicio şansă.