Dodon în unison cu socialiştii: Istoria românilor şi unionismul distrug statalitatea Moldovei

Şeful statului solicită Guvernului de la Chişinău excluderea din curricula şcolară a disciplinei ”Istoria Românilor”. Socialiştii declară că politicienii de la Bucureşti nu încetează să promoveze unionismul şi să distrugă statalitatea Moldovei.
Istoria Românilor.
Istoria Românilor. (karadeniz-press.ro)

Înainte de a efectua o nouă vizită la Moscova, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a transmis o scrisoare prin care solicită Guvernului de la Chişinău anularea ordinului emis de către Ministerul Educaţiei în martie 2012, prin care disciplina şcolară Istoria a fost redenumită în Istoria românilor şi universală şi introducerea în curricula şcolară a disciplinei ”Istoria Moldovei”, începând cu noul an de învăţământ 2017-2018.

Potrivit scrisorii din 16 martie, Dodon susţine că în cei 25 de ani de existenţă a R. Moldova ca stat independent, cetăţenilor acestei ţări, li se impune o concepţie ce nu recunoaşte poporul moldovenesc.

“Începând cu 1990 istoria noastră este mistificată şi înlocuită, toate guvernele din Republica Moldova, concesionând statului vecin, România, realizarea politicilor umanitare. Tot de atunci, în Republica Moldova se discută interminabil despre predarea-învăţarea istoriei în şcoală, polemică în care a fost implicat şi Consiliul Europei.”

Şeful statului afirmă în nume propriu că, în prezent, acest lucru l-ar dori marea parte a moldovenilor, iar menţinerea în curricula şcolară a disciplinei Istoria Românilor ar crea un şir de impedimente, inclusiv în ceea ce priveşte consolidarea statalităţii RM.

“Această disciplină păstrează în societate starea de tensiune şi de incertitudine privind viitorul statului moldovenesc. Cea mai mare parte a populaţiei ţării pledează pentru introducerea în programul de studii a disciplinei şcolare Istoria Moldovei.”

Notabil este faptul că după ce marţi Camera Deputaţilor din România a adoptat proiectul de lege al deputatului PMP Eugen Tomac privind declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională, Partidul Socialiştilor din RM (PSRM) a emis o declaraţie prin care constată că decidenţii politici de la Bucureşti nu încetează să privească Republica Moldova ca pe o fostă şi o viitoare anexă teritorială la România Mare.

“De 25 de ani, statul român a încercat prin toate căile posibile, politice, diplomatice, educaţionale, culturale, propagandistice, mediatice ş.a. sa inducă ideea că statul moldovenesc are un caracter temporar, moldovenii nu există ca popor, iar ţara noastră urmează să se alipească, prin unire, la România.”

Potrivit declaraţiei, socialiştii amintesc că şeful statului Igor Dodon, atunci când era preşedinte al PSRM, i-a adresat o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu îndemnul să nu sprijine acţiunile şi declaraţiile unioniste.

“Din cauza promovării unionismului, relaţiile moldo-române vor avea numai de suferit, deşi ar fi fost bine ca între două state vecine să existe înţelegere şi respect reciproc. Atât timp cât ni se va impune ideea unirii, care distruge statalitatea moldovenească, o asemenea înţelegere nu poate fi asigurată, din vina României”, au adăugat socialiştii.

Menţionăm că în perioada 16-18 martie, Dodon întreprinde o vizită de lucru la Moscova, în fruntea unei delegaţii moldoveneşti, din care fac parte consilieri prezidenţiali, deputaţi în Parlament, mai mulţi agenţi economici din Moldova. În capitala Rusiei, şeful statului planifică a avea întrevederi cu Vladimir Putin, cu Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril, precum şi cu alţi oficiali ruşi.