Dodon despre oficiul NATO: O să-l deschideţi anul acesta, la anul o să-l închidem

La întâlnirea de la Bruxelles, cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, preşedintele Dodon ar fi fost mai rezervat, reiterând doar că ar fi inoportun un oficiu NATO la Chişinău. Întors în ţară, acesta sugerează guvernării să nu se grăbească.
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova
Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova (Facebook.com)

A declarat în nenumărate rânduri că vorbeşte „din numele cetăţenilor Republicii Moldova care prin vot direct au votat şi mi-au dat dreptul să-i reprezint”, cu toate aceste preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon atât în cadrul vizitei la Bruxelles, cât şi la întoarcerea în ţară şi-a expus mai mult propria opinie.

„Am discutat cu conducerea NATO de la Bruxelles. Eu vreau să reiterez poziţia foarte clară a noastră. Eu consider că este o greşeală deschiderea oficiului NATO la Chişinău. Acest lucru nu va duce la îmbunătăţirea procesului de rezolvare a unor probleme extrem de importante pentru noi, cum ar fi rezolvarea problemei transnistrene”, a declarat Dodon în cadrul unui briefing de presă, conform privesc.eu.

Acesta a ţinut să comenteze pe marginea criticilor aduse de guvernare, cu privire la afirmaţiile făcute de şeful statului la Bruxelles. „Am văzut ieri indicaţiile dlui prim-ministru. Eu le sugerez încă o dată tuturor, „Nu vă grăbiţi”, o să-l deschideţi anul acesta, la anul o să-l închidem. După următoarele alegeri parlamentare, dacă o să vă grăbiţi cu deschiderea, o să ajungem în situaţia că o să închidem oficiul”, a reiterat preşedintele Dodon, referindu-se la deschiderea, în această primăvară, a unui oficiu de legătură NATO la Chişinău.

„Am venit cu iniţiativa să fie semnat un acord cu NATO prin care se recunoaşte neutralitatea Republicii Moldova. În acest sens, în timpul apropiat vor avea loc consultări între experţii noştri şi experţii NATO şi eu cred că va fi găsită o soluţie pentru a merge înainte şi pe această filieră”, a adăugat Dodon.

Amintim că în perioada 6-8 februarie, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon s-a aflat la Bruxelles, într-o vizită de trei zile, unde s-a întâlnit cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, deşi declarase anterior că urma să se întâlnească chiar cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Deşi la Bruxelles Dodon nu a declarat că va închide oficiul NATO, în cazul în care va avea loc deschiderea lui la Chişinău, totuşi, şeful statului a „expus viziunea mea personală cu privire la deschiderea oficiului NATO la Chişinău, menţionând că o consider inoportună. Eu consider că deschiderea oficiului NATO la Chişinău nu este binevenită pentru cetăţenii Republicii Moldova. Deschiderea acestui oficiu, în opinia mea, nu va majora şi nu va asigura siguranţă cetăţenilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe