Document al Pentagonului confirmă existenţa unei torpile apocaliptice ruseşti

Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M.
Sistem rusesc de rachete balistice Iskander-M. (Yuri Smityuk/TASS/Getty Images)

Un document al Pentagonului privind armele nucleare confirmă faptul că guvernul rus dezvoltă cea mai puternică armă nucleară în mai mult de o jumătate de secol.

O copie divulgată a documentului Nuclear Posture Review (Evaluare a Situaţiei Nucleare) menţionează că Rusia dezvoltă o nouă torpilă intercontinentală autonomă, submarină şi înarmată nuclear”.

Informaţii despre armă - numită Kanyon de către Pentagon şi Ocean Multipurpose System Status-6 de către Rusia - au fost dezvăluite pentru prima dată de televiziunea rusă în noiembrie 2015. Un test care a implicat submarinul din clasa Sarov a fost scos la iveală în decembrie 2016.

Aparent, Kanyon este un vehicul subacvatic, autonom şi cu o rază de acţiune foarte mare, de aproximativ 9977 km, care poate opera la o adâncime maximă de 1.000 de metri, şi care are o viteză de 185,2 km pe oră, potrivit informaţiilor incluse în documentele ruseşti divulgate.

Dar ce face Kanyon ca totul să devină un coşmar este încărcătura torpilei: o armă termonucleară cu o putere de 100 de megatone. Făcând comparaţie, bomba atomică aruncată asupra oraşului japonez Hiroshima a avut o putere de 16 kilotone, sau echivalentul a 16.000 tone de TNT. Încărcătura nucleară a torpilei Kanyon va fi echivalentul a 100.000.000 de tone de TNT. De două ori mai puternică decât Bomba Ţarului – cea mai puternică armă termonucleară testată vreodată. Dacă ar fi lansată asupra oraşului New York, o bombă de 100 de megatone ar ucide 8 milioane de oameni pe loc şi ar răni alte 6 milioane.

Kanyon este proiectată să atace zone de coastă, să distrugă oraşe, baze maritime şi porturi. Totodată, mega-bomba ar genera un tsunami artificial, ale cărui valuri vor lovi uscatul, răspândind substanţe radioactive prin intermediul apei care ar avansa. Pentru ca situaţia să fie şi mai dificilă, există rapoarte care susţin că focosul rachetei este “presărat” cu izotopul radioactiv Cobalt-60 (Co60). Zonele contaminate ar fi interzise oamenilor pentru o perioadă de aproximativ 100 de ani.

În plus, Kanyon este proiectată să evite sistemele de apărare americane împotriva rachetelor balistice – în principal Interceptorul Terestru de rachete (GBI, ce este amplasat în Alaska şi California. Deşi GBI a fost proiectat să contracareze un număr mic de rachete balistice intercontinentale lansate de ţări agresoare precum Iranul şi Coreea de Nord, Rusia doreşte să clarifice faptul că ar putea totuşi să străpungă sistemele de apărare americane chiar dacă ar fi îmbunătăţite pentru a viza arsenale nucleare mai mari şi mai puternice.

Raza de acţiune şi încărcătura rachetei Kanyon o fac să fie cu mult mai mare decât torpilele existente. Potrivit expertului în submarine H.I. Sutton, Kanyon are o lăţime de 1,67 m şi o lungime de 24 m, fiind de două ori mai mare decât o rachetă balistică Bulava lansată din submarin. În plus, Sutton consideră că torpila funcţionează cu energie nucleară.

Marina rusă testează racheta Kanyon dintr-un submarin din clasa Sarov. Acest tip de submarin nu are torpile şi, în schimb, racheta înarmată nuclear este ataşată în exterior şi transportată în acest mod.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe