Dobrovie: Realitatea paralelă a guvernării PSD-ALDE duce la haos fiscal şi degringoladă salarială

Guvernanţii de la PSD-ALDE nu mai respectă nici măcar programul de guvernare, iar prin măsurile luate nu au reuşit decât să ducă ţara în haos fiscal, să bulverseze mediul de afaceri, să îndârjească sindicatele şi să ostilizeze puternic angajaţii din sectorul privat, a acuzat deputatul Matei Dobrovie.
Matei Dobrovie (USR)
Matei Dobrovie (USR) (Epoch Times România)

După ce, în noiembrie-decembrie anul trecut, Guvernul PSD-ALDE ne oferea garanţii verbale în legătură cu "revoluţia fiscală", care nu va produce în niciun caz diminuări ale salariilor nete, iar ministrul Muncii ne asigura că Legea salarizării va determina creşteri spectaculoase, iată că luna februarie a anului 2018 ne aduce certitudini, odată cu fluturaşii de salarii, românii constată că în foarte multe cazuri salariile nete au scăzut, a acuzat marţi, pe pagina sa de socializare, deputatul USR Matei Dobrovie.

"S-a ajuns în situaţii aberante, în care salariul net al unor angajaţi cu normă redusă de lucru scade, din cauza contribuţiilor care se plătesc la nivelul unui salariu minim, chiar dacă venitul lunar este sub acest nivel. Aceşti oameni defavorizaţi ar trebui să aducă bani de acasă pentru a plăti integral contribuţiile. Dragi colegi, cum să explicăm o astfel de măsură: incompetenţă, rea voinţă, sau nepăsare? Aţi venit cu o soluţie discriminatorie, prin care creşteţi sarcina angajatorilor privaţi, contrazicându-vă chiar "propria filozofie a revoluţiei fiscale", care ar fi trebuit să degreveze angajatorii de sarcina contribuţiilor", a declarat Matei Dobrovie.

Potrivit deputatului, brambureala fiscală PSD-ALDE a făcut victime şi în categoria celor scutiţi de impozitul pe venit (lucrători din IT, cercetători, persoane cu handicap etc), care au suportat o pierdere de cel puţin 7% la venitul net.

"Deşi catastrofa era previzibilă încă de anul trecut, aţi preferat să amânaţi rezolvarea, venind acum cu ordonanţe pe post de cârpeli, care provoacă discriminări şi disensiuni între mediul privat şi cel bugetar. Vă bateţi joc de profesiile liberale, de activităţile independente, de artişti, scriitori, muzicieni, cărora le cereţi să "împrumute statul" prin plăţi anticipate şi-i umiliţi pe la ghişeele ANAF. Domnilor guvernanţi, de ce nu le opriţi la sursă contribuţiile odată cu impozitul pe venit, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi?", a afirmat Matei Dobrovie.

Politicianul se întreabă, retoric, de ce sunt obligaţi să plătească CASS cei care sunt şi salariaţi, şi cărora deja li se opresc la sursă contribuţiile.

"Aţi declarat că le faceţi un mare bine taxându-i numai până la nivelul unui salariul minim brut, dar nu i-aţi avertizat că acest "bine" se referă numai la veniturile mari, iar cele mici vor avea de suferit. Din păcate pentru cei care v-au crezut, legea salarizării a fost făcută pe genunchi, fără analize şi studii de impact, fără a se lua în seamă cele sesizate de către experţi, Consiliul Legislativ, Consiliul Investitorilor Străini, sindicate etc. Şi astfel s-a ajuns la alte situaţii absurde: persoane cu studii medii au ajuns să câştige mai mult decât cele cu studii superioare", a precizat Matei Dobrovie.

Deputatul a remarcat că, într-un proces aiuritor de "nivelare a salariilor", unele funcţii au suferit diminuări de salarii nete, care ajung până la sute, sau chiar mii de lei.

"Asta după ce, Ministrul Muncii garanta anul trecut că salariile vor creşte. Aflăm acum, de la dna Olguţa că - "sunt şi scăderi de salarii, dar pentru foarte puţini", iar creşterile substanţiale vor fi, dar cândva, prin 2022! Stimaţi guvernanţi, nici măcar Programul de Guvernare nu-l mai respectaţi, iar prin măsurile luate nu aţi reuşit decât să duceţi ţara în haos fiscal, să bulversaţi mediul de afaceri, să îndârjiţi sindicatele şi să ostilizaţi puternic angajaţii din sectorul privat", a conchis Matei Dobrovie.