Dobrovie: "Al treilea mandat al lui Orban va aduce noi tensiuni diplomatice fabricate cu România"

Viktor Orban va încerca să exporte modelul său de iliberalism în întreaga regiune şi să facă din Ungaria lider regional al acestui curent iar pericolul major este ca Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu să ralieze deschis România Ungariei şi Poloniei, îndepărtând-o de nucleu, avertizează deputatul USR Matei Dobrovie.
Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)

Al treilea mandat al lui Orban va aduce cu siguranţă noi tensiuni diplomatice fabricate cu România şi instituţiile europene, opinează deputatul USR Matei Dobrovie, într-o postare dedicată alegerilor din Ungaria.

Potrivit lui Dobrovie - membru al Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor - mai mult, un Viktor Orban legitimat de un scor mare va încerca să exporte modelul său de iliberalism în întreaga regiune şi să facă din Ungaria lider regional al acestui curent, o contrapondere la nucleul franco-german. Pericolul major este ca Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu să ralieze deschis România în UE, Ungariei şi Poloniei, îndepărtând-o de nucleu.

Deputatul mai reaminteşte că, în campania sa electorală, ca şi în ultimii ani, Viktor Orban a folosit o temă falsă – ameninţarea reprezentată de valul de refugiaţi – pentru a alimenta temerile populaţiei şi a distrage atenţia de la scandalurile de corupţie în care au fost implicaţi reprezentanţi ai guvernului Fidesz sau de la lipsa rezultatelor acestuia în materie de economie şi bună guvernare. În plus, retorica puternic anti-imigraţionistă a fost difuzată la pachet cu agitarea unui duşman intern, George Soros, folosit şi în România de PSD şi aliaţii săi împotriva USR şi a unei părţi a societăţii civile.

"Agitarea" "duşmanului" Soros nu este singura asemănare între România şi Ungaria, mai remarcă Dobrovie.

"În realitate, problemele ungurilor sunt legate tot de corupţie, bună guvernare, sănătate, locuri de muncă, şi nu de migraţie. Ungaria n-a preluat până în prezent niciun refugiat din Grecia şi Italia, în baza schemei de relocare şi nici în baza schemei de resettlement, adică a preluării refugiaţilor sirieni direct din Turcia, pe bază voluntară, stabilită de acordul UE-Turcia din 4 aprilie 2016.

Fidesz-ul lui Viktor Orban a reuşit prin mesaje xenofobe să confişte mesajul partidului extremist Jobbik şi se inspiră direct din modelul rusesc în privinţa obligării ONG-urilor care primesc finanţări din exterior să se înregistreze ca agenţi străini. Din păcate, în cele două mandate ale lui Orban, starea democraţiei s-a deteriorat puternic, presa independentă sau de opoziţie fiind închisă sau preluată de putere, după modelul turcesc.

Al treilea mandat al lui Orban va aduce cu siguranţă noi tensiuni diplomatice fabricate cu România şi instituţiile europene. Mai mult, un Viktor Orban legitimat de un scor mare va încerca să exporte modelul său de iliberalism în întreaga regiune şi să facă din Ungaria lider regional al acestui curent, o contrapondere la nucleul franco-german. Pericolul major este ca Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu să ralieze deschis România în UE, Ungariei şi Poloniei, îndepărtând-o de nucleu", concluzionează deputatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne