Doborârea unui avion rusesc în apropierea Siriei: SUA neagă implicarea. Putin nu consideră că Israelul poartă vreo vină

Avion rusesc Il-20
Avion rusesc Il-20 (Captură Foto)

SUA aparent încearcă să minimalizeze incidentul care a implicat doborârea unui avion militar rusesc de supraveghere în apropierea coastei siriene. Deşi şi-au exprimat regretul pentru incident, oficiali americani au precizat că această campanie a SUA împotriva jihadiştilor ISIS va continua.

Comentariile au fost făcute marţi, după ce oficiali ruşi au precizat că forţele antiaeriene siriene au doborât din greşeală avionul rusesc Il-20, însă au învinuit Israelul pentru desfăşurarea unui atac aerian asupra unor structuri siriene cam în aceeaşi perioadă în care a avut loc incidentul, potrivit RFE/RL.

“Ca rezultat al acţiunilor iresponsabile ale armatei israeliene, 15 militari ruşi au fost ucişi, ceea ce nu este deloc în concordanţă cu spiritul parteneriatului ruso-israelian”, a declarat general-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al armatei ruse.

Oficiali americani au insistat că forţele SUA nu au avut niciun rol în incident.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a publicat o declaraţie în care îşi exprimă regretul pentru incident, însă a criticat de asemenea Iranul, care aparent a livrat arme sofisticate luptătorilor Hezbollah din Liban.

Israelul a atacat în mai multe rânduri ţinte atât în Liban, cât şi în Siria, cu scopul de a contracara ambiţiile Hezbollah.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat reporterilor că doborârea avionului rusesc complică relaţiile dintre Siria şi Rusia, însă acest lucru nu va avea niciun efect asupra campaniei SUA de a învinge luptătorii jihadişti ISIS (grup cunoscut şi sub numele de Statul Islamic) din Siria.

Mattis a mai afirmat că incidentul indică motivul pentru care SUA susţine eforturile ONU de a pune capăt războiului civil sirian ce durează de peste 7 ani.

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea cu privire la incident, susţinând că este un “lucru foarte trist” şi “o situaţie nu prea bună”.

Deşi anterior preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Israelul să nu mai desfăşoare raiduri aeriene asupra Siriei, acum a adoptat un ton mai împăciuitor, în special după ce Ministerul rus al Apărării a învinuit Tel Aviv-ul pentru doborârea avionului rusesc.

Putin a declarat marţi reporterilor că aparent un “lanţ de circumstanţe accidentale tragice” au provocat incidentul, adăugând că “avionul nostru nu a fost doborât de un avion israelian”.

“Cu siguranţă că vor analiza în mod serios situaţia”, a mai precizat el la o conferinţă de presă după discuţii cu premierul ungar Viktor Orban, potrivit Deutsche Welle.

Liderul de la Kremlin a mai susţinut că Moscova va înăspri securitatea pentru personalul militar rusesc din Siria ca urmare a incidentului. “Acestea vor fi măsuri pe care toată lumea le va observa”, a adăugat el fără să dea detalii.

La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a sunat pe Putin pentru a-şi exprima regretul pentru prăbuşirea avionului rusesc, insistând că Siria poartă răspunderea pentru această situaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe