Doborârea unui avion rusesc în apropierea Siriei: SUA neagă implicarea. Putin nu consideră că Israelul poartă vreo vină

Avion rusesc Il-20
Avion rusesc Il-20 (Captură Foto)

SUA aparent încearcă să minimalizeze incidentul care a implicat doborârea unui avion militar rusesc de supraveghere în apropierea coastei siriene. Deşi şi-au exprimat regretul pentru incident, oficiali americani au precizat că această campanie a SUA împotriva jihadiştilor ISIS va continua.

Comentariile au fost făcute marţi, după ce oficiali ruşi au precizat că forţele antiaeriene siriene au doborât din greşeală avionul rusesc Il-20, însă au învinuit Israelul pentru desfăşurarea unui atac aerian asupra unor structuri siriene cam în aceeaşi perioadă în care a avut loc incidentul, potrivit RFE/RL.

“Ca rezultat al acţiunilor iresponsabile ale armatei israeliene, 15 militari ruşi au fost ucişi, ceea ce nu este deloc în concordanţă cu spiritul parteneriatului ruso-israelian”, a declarat general-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al armatei ruse.

Oficiali americani au insistat că forţele SUA nu au avut niciun rol în incident.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a publicat o declaraţie în care îşi exprimă regretul pentru incident, însă a criticat de asemenea Iranul, care aparent a livrat arme sofisticate luptătorilor Hezbollah din Liban.

Israelul a atacat în mai multe rânduri ţinte atât în Liban, cât şi în Siria, cu scopul de a contracara ambiţiile Hezbollah.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat reporterilor că doborârea avionului rusesc complică relaţiile dintre Siria şi Rusia, însă acest lucru nu va avea niciun efect asupra campaniei SUA de a învinge luptătorii jihadişti ISIS (grup cunoscut şi sub numele de Statul Islamic) din Siria.

Mattis a mai afirmat că incidentul indică motivul pentru care SUA susţine eforturile ONU de a pune capăt războiului civil sirian ce durează de peste 7 ani.

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat la rândul său îngrijorarea cu privire la incident, susţinând că este un “lucru foarte trist” şi “o situaţie nu prea bună”.

Deşi anterior preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Israelul să nu mai desfăşoare raiduri aeriene asupra Siriei, acum a adoptat un ton mai împăciuitor, în special după ce Ministerul rus al Apărării a învinuit Tel Aviv-ul pentru doborârea avionului rusesc.

Putin a declarat marţi reporterilor că aparent un “lanţ de circumstanţe accidentale tragice” au provocat incidentul, adăugând că “avionul nostru nu a fost doborât de un avion israelian”.

“Cu siguranţă că vor analiza în mod serios situaţia”, a mai precizat el la o conferinţă de presă după discuţii cu premierul ungar Viktor Orban, potrivit Deutsche Welle.

Liderul de la Kremlin a mai susţinut că Moscova va înăspri securitatea pentru personalul militar rusesc din Siria ca urmare a incidentului. “Acestea vor fi măsuri pe care toată lumea le va observa”, a adăugat el fără să dea detalii.

La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a sunat pe Putin pentru a-şi exprima regretul pentru prăbuşirea avionului rusesc, insistând că Siria poartă răspunderea pentru această situaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe