Doar două cazuri de dispariţii ale unor aeronave comerciale, în Anzi şi în Atlantic

(The Epoch Times)

Doar două cazuri de dispariţii de aeronave comerciale, similare celui al aparatului Boeing 777-200 al companiei Malaysia Airlines dispărut recent în Marea Chinei de Sud, s-au înregistrat până acum în istorie, notează ziarul spaniol El Pais.

Primul caz este cel al aeronavei care transporta 45 de persoane, inclusiv membrii unei echipe de rugby din Uruguay şi care a devenit subiect de film. Accidentul a avut loc la 13 octombrie 1972 în Anzii Cordilieri din Argentina. Celălalt caz cunoscut, mai recent, este cel al zborului AF447 al companiei Air France, care la 1 iunie 2009 s-a prăbuşit în Atlantic în timpul unui zbor Rio de Janeiro-Paris. La această listă se adaugă acum zborul MH370 dispărut undeva pe ruta dintre Kuala Lumpur şi Beijing.

Luis Lacasa, decanul Colegiului Oficial al Piloţilor de Aviaţie Comercială (Copac) din Spania, subliniază că în cazul din Anzi tehnologia nu permitea ca avionul să dispună de măsuri de localizare precum cele cu care sunt dotate aparatele Airbus 330 (Air France) şi Boeing 777-200 (Malaysia Airlines). De fapt, aeronava uruguayană a fost găsită datorită a doi supravieţuitori care au reuşit să alerteze autorităţile.

În accidentul din munţii Anzi, era vorba de un avion Fairchild Hiller-227 al Forţelor aeriene uruguayene. Aparatul a decolat de pe aeroportul internaţional din Montevideo cu destinaţia Santiago de Chile, dar s-a prăbuşit din cauza furtunii de zăpadă din Anzii Cordilieri. La bord se aflau 40 de pasageri şi cinci membri ai echipajului. Căutările s-au prelungit timp de opt zile fără succes, după care au fost suspendate.

După 72 de zile de la accident, graţie alertei date de doi supravieţuitori care au mers zece zile prin munţi, lumea a aflat că 16 persoane au reuşit să se salveze în mod miraculos. Ei au supravieţuit alimentându-se cu rămăşiţe ale cadavrelor şi au înfruntat un frig cumplit timp de peste două luni.

În cazul Air France, primele resturi ale avionului au fost observate după două zile de la accident la 650 de kilometri în arhipelagul Fernando de Noronha, în nord-estul Braziliei. Totuşi, una din cele două cutii negre şi o parte din fuselaj nu au fost recuperate decât după doi ani de la accident. La 1 iunie 2009, aparatul Airbus 330 a decolat la ora 19 de la Río de Janeiro având 228 de persoane la bord. Trei ore mai târziu aparatul a comunicat pentru ultima oară cu turnul de control. Comandantul a avertizat că intră într-o zonă de turbulenţe.

Apoi nu se mai ştie ce s-a întâmplat. Aparatul a emis doar semnale automate care informau despre numeroase avarii, între care şi o defecţiune electrică generală. Avionul a dispărut în plină furtună deasupra Oceanului Atlantic. Potrivit unui raport difuzat în 2012 de Biroul de Investigaţie şi Analiză (BEA) - organism al statului francez însărcinat cu securitatea aeriană - catastrofa a fost provocată de o combinaţie de defecţiuni tehnice şi de erori umane.