DNA îşi suspendă activitatea. Îi cere lui Ciorbea să atace la CCR Ordonanţa pe legile Justiţiei

La o zi după ce DIICOT a decis să-şi suspende activitatea, DNA face un demers similar.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

DNA a decis să-şi suspende activitatea. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale de marţi şi vine ca urmare a adoptării Ordonanţei de Urgenţă 7 de către ministrul Justiţiei Tudorel Toader, relatează publicaţia Info-sud-est.ro.

În plus faţă de suspendarea activităţii, procurorii DNA au decis să ceară Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la neconstituţionalitatea OUG. Tododată, DNA va cere Parchetului General să sesizeze CCR şi va sesiza GRECO şi Moneyval.

Decizia DNA vine la doar o zi după ce şi DIICOT a hotărât să îşi suspende activitatea timp de două săptămâni, între orele 08:00 şi 12:00.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor Justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate ce au fost criticate dur de preşedintele României, de DNA, de DIICOT, de Opoziţie, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi de procurorul general Augustin Lazăr.

Ordonanţa adoptată la iniţiativa lui Tudorel Toader face, potrivit criticilor, un adevărat "stat în stat" din Secţia pentru investigarea magistraţilor, şeful acestei structuri fiind scos de sub autoritatea procurorului general. De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este eliminată din numirea şefilor marilor Parchete, avizul urmând să fie dat de plenul CSM.

O altă modificare importantă este că procurorii nu mai pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României, iar interimatul nu poate depăşi 45 de zile.

Nemulţumiţi, magistraţii au ieşit în stradă să protesteze în mai multe oraşe ale ţării, inclusiv în Capitală şi au suspendat temporar activitatea la două tribunale şi mai multe parchete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne