DNA începe urmărirea penală a lui Şova

Dan Şova
Dan Şova (Epoch Times România)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început luni urmărirea penală a purtătorului de cuvânt al PSD, senatorul Dan Şova, la scurt timp după ce acesta a fost audiat la sediul central al instituţiei în dosarul colegului său de partid, Viorel Hrebenciuc.

Din informaţiile publicate de DNA reiese că Viorel Hrebenciuc, anchetat alături de alţi membri PSD şi în dosarul retrocedărilor de păduri, i-ar fi solicitat fostului ministru PSD al Transporturilor, Dan Şova să participe la iniţierea unui demers legislativ în scopul graţierii şi amnistierii unor pedepse.

Propunerea lui Hrebenciuc ar fi fost acceptată de Şova care i-a cerut în schimb sprijinul în vederea obţinerii funcţiei de preşedinte al PSD. În acest fel, cei doi colegi din PSD au convenit să-l determine pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, să lanseze un proiect de lege menită să abroge art. 13 din Legea nr. 78/2000 privind faptele liderilor de partid, sindicat sau patronat. Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Potrivit DNA, intenţiile lui Hrebenciuc mai vizau şi graţierea deputatului PSD Miron Mitrea, care a fost condamnat pe 15 octombrie la doi ani de închisoare cu executare pentru corupţie.

În continuare, publicăm integral comunicatul emis de DNA pe 20 octombrie cu privire la începerea urmăririi penale a fostului ministru al Transporturilor:

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:

DAN ŞOVA, vicepreşedinte al unui partid, senator în Parlamentul României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al acelui partid şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-ar fi folosit influenţa faţă de suspectul Dan Şova, membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.
Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr. 1474/VIII/3 din 17 octombrie şi nr. 1436, 1450 şi 1454 din 15 şi 16 octombrie 2014). Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Şova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

În acelaşi context, suspectul Dan Şova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv 'fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite'). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 şi comunicat nr. 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 ar fi fost un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.

În acest context, suspectul Dan Şova a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect (vezi comunicat 1194 din 13 august 2014).

În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Dan Şova că va convinge mai mulţi membri au partidului, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.