DNA în plină ofensivă. Fostul preşedinte PNL Neamţ, deputatul Dorinel Ursărescu, urmărit penal

Sediul DNA
Sediul DNA (Epoch Times România)

Procurorii DNA au început marţi urmărirea penală faţă de fostul deputat liberal Dorinel Ursărescu (în prezent independent), preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Neamţ la data comiterii faptelor, într-un dosar în care este acuzat că şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru numirea, în funcţia de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Neamţ, a unei persoane apropiate de un alt inculpat din dosar, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenţiona să o deruleze, scrie Hotnews.ro.

Dorinel Ursărescu a fost deputat PNL până în septembrie 2014, moment în care a devenit independent şi s-a înscris ulterior în noul grup parlamentar PC-PLR.

În acelaşi dosar, DNA a dispus începerea urmăririi penale şi faţă de Valentin Grosu, la data faptelor director al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Bacău, Răzvan Andrei, la data faptelor inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile şi supraveghere produse accizabile - Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale din Autoritatea Naţională a Vămilor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

Ancheta procurorilor DNA îl vizează şi pe Marius Crăciun, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi instigare la folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial.

Din comunicatul DNA reiese că în perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, inculpatul Marius Crăciun a iniţiat un grup infracţional organizat cu scopul de a săvârşi infracţiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili şi comercializarea acestora pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor datorate bugetului de stat. Aceste fapte au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro).

Mecanismul viza în esenţă achiziţia intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA şi comercializarea acestora pe piaţa internă, colectând TVA aferentă livrărilor.

Procurorii anticorupţie susţin că în activităţile desfăşurate Marius Crăciun a beneficiat de sprijinul şi bunăvoinţa unor persoane influente politic sau funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), sprijin concretizat în:

- numirea la conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Neamţ, prin influenţa lui Ursărescu, a unei persoane agreate;

- desigilarea cisternelor de către angajaţii DJAOV Neamţ imediat după sosirea acestora şi asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenţa exercitată de Valentin Grosu;

- obţinerea rapidă a autorizaţiei de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate de Grosu şi o altă persoană;

- consilierea şi oferirea de informaţii asupra acţiunilor autorităţilor vamale, asigurate atât de Valentin Grosu cât şi de Răzvan Andrei;

- atitudinea pasivă a funcţionarilor vamali, inclusiv a celor menţionaţi anterior, care, deşi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operaţiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora.

În schimbul acestei protecţii, asigurată pe diferite paliere de către Dorinel Ursărescu, Valentin Grosu şi Răzvan Andrei, inculpatul Marius Crăciun a promis şi/sau a remis direct sau indirect sume de bani.

"Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel şi-a folosit influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, pentru numirea, în funcţia de director executiv al DJAOV Neamţ, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenţiona să o deruleze. Pentru acest "serviciu", inculpatul Ursărescu Dorinel a acceptat promisiunea formulată de Crăciun Marius, constând în remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tonă de motorină vândută", se arată în comunicatul DNA.

Totodată, procurorii afirmă că, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, în calitate de director al DJAOV Bacău, Valentin Grosu a solicitat sume de bani neprecizate, iar la data de 7 martie 2013 a primit echivalentul în lei a sumei de 5.000 euro, de la Crăciun, pentru a-şi exercita influenţa asupra directorului DJAOV Neamţ. Prin acest demers s-a urmărit obţinerea unei autorizaţii de destinatar înregistrat, solicitată de o firmă controlată de Crăciun şi facilitarea desfăşurării cu celeritate a operaţiunilor comerciale cu produse accizabile desfăşurate de societatea respectivă.

De asemenea, există probe şi indicii temeinice că în perioada februarie-martie 2013, Răzvan Andrei, inspector, a pretins de la Crăciun şi de la o altă persoană sume de bani iniţial necuantificate, iar, ulterior, precizate la suma de 1.000 euro, majorată ulterior la 2.000 euro. În luna martie 2013, acelaşi inculpat a primit de la Crăciun, printr-un intermediar, suma de 1.000 euro.

În schimbul acestor bani, procurorii precizează că inspectorul Răzvan Andrei a lăsat să se creadă că are influenţă asupra colegilor săi din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor - Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale, promiţând că îi va determina pe aceştia să îşi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a permite derularea operaţiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul aceleiaşi firme controlate de Crăciun.