DNA contraatacă. Mazăre se alege cu plângere penală după ce l-a înjurat pe procurorul care îl anchetează

Primarul Radu Mazăre luat de mascaţi
Primarul Radu Mazăre luat de mascaţi (Captură Realitatea Tv)

Amintindu-şi de momentul când a fost luat de mascaţi de la restaurant şi dus la sediu DNA, "baronul" PSD Constanţa, edilul Radu Mazăre, nu a ezitat să-l înjure pe procurorul care instrumentează unul din dosarele sale, în faţa a sute de social-democraţi, chiar în seara în care PSD îl valida pe Ponta candidat pentru prezidenţiale. Limbajul colorat al lui Mazăre a stârnit aplauzele sociali-democraţilor strânşi la Constanţa. DNA nu a fost însă atât de receptivă ca publicul lui Mazăre, astfel că edilul s-a trezit cu o plângere penală pe numele lui pentru presiuni asupra justiţiei.

"Ca urmare a unor declaraţii publice făcute, la data de 12 septembrie 2014, de primarul municipiului Constanţa Mazăre Radu Ştefan, persoană având calitatea procesuală de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală, DNA a formulat faţă de acesta un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei. Denunţul a fost înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare", a transmis DNA în cadrul unui comunicat de presă.

Procurorii anticorupţie au remarcat că vineri, potrivit relatărilor apărute în mass media, la o reuniune publică a organizaţiei de partid din care face parte, Radu Mazăre a făcut următoarele afirmaţii: "Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi [...] (limbaj trivial la adresa procurorului de caz - n.n ), când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normal."

DNA subliniază că, potrivit Codului Penal, este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida. Procurorii afirmă că se poate constata caracterul nereal al acestor afirmaţii din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul respectiv, activităţi despre care Mazăre avea cunoştinţă.

Totodată, procurorii DNA susţin că împrejurarea în care Mazăre a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de acesta, "respectiv influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză".

CSM intervine în favoarea DNA

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a criticat, de asemenea, injuriile adresate de Mazăre la adresa procurorului de caz, subliniind că acestea au lezat demnitatea magistraţilor şi au depăşit limita discursului public.

"CSM a luat la cunoştinţă din relatările mass media despre invectivele adresate de către primarul Constanţei, Radu Mazăre, la adresa procurorului DNA care a dispus conducerea sa la sediul DNA cu mandat de aducere, în urmă cu mai multe luni. CSM consideră că folosirea, în cadrul unor adunări publice, a unor expresii indecente la adresa procurorilor, cu trimitere la o situaţie concretă vizată de un dosar penal, este de natură nu numai a induce un sentiment de nesiguranţă raportat la independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor, ci şi de a leza demnitatea acestora. Consiliul apreciază că prin invectivele adresate de către primarul Constanţei la adresa unui procuror DNA s-au depăşit limitele admisibile ale discursului politic public şi ale libertăţii de exprimare", susţine CSM în cadrul unui comunicat remis Epoch Times.

Reacţia lui Mazăre

"Înjurătura nu era atât de rea, aşa îmi spunea şi tata. (...) Am făcut Revoluţia cu puşca în mână, am câştigat dreptul de a vorbi. Mă aştept acum din partea DNA după ce mi-a făcut denunţ să înceapă iar o activitate febrilă pe dosarul acesta sau pe altele împotriva mea. Era o exprimare a revoltei (înjurătura - n.red.) în faţa nedreptăţii, nu era o presiune", a declarat Mazăre la Antena 3.