DNA a cerut instanţei o nouă evaluare psihologică a lui Adrian Năstase şi examinarea articolelor de pe blogul său

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a Tribunalului Ilfov, care dezbate contestaţia eliberării condiţionate a lui Adrian Năstase, a cerut joi, la Tribunalul Ilfov, să fie făcută o nouă expertiză psihologică în cazul fostului premier.

Procurorul a argumentat că în acest caz ar trebui să fie efectuată o expertiză recentă, nu cele de la intrarea în penitenciar sau cele făcute în timpul detenţiei, potrivit Mediafax

De asemenea, procurorul a depus la dosar copii ale unor articole de pe blogul fostului premier, solicitând să fie respinsă propunerea de eliberare condiţionată.

Reamintim că fostul premier, condamnat pentru fapte de corupţie, şi-a folosit în genere blogul pentru a se prezenta drept "victima" unui sistem "nedrept", fără să manifeste regret pentru faptele de corupţie pe care le-a comis. Conţinutul articolelor de pe blogul lui Năstase nu arată că rolul preventiv şi educativ al pedepsei a fost atins, aşa cum au pretins magistraţii Judecătoriei Sectorului 4, care, pe 23 iulie, au dispus eliberarea condiţionată a lui Năstase, ci dimpotrivă.

De altfel, în contestaţia faţă de eliberarea condiţionată a fostului premier, procurorii DNA au afirmat că "la dosarul cauzei nu există dovezi temeinice de îndreptare a condamnatului, iar timpul executat din pedeapsă, nu este suficient pentru atingerea scopului acesteia, constând în asigurarea constrângerii necesare, ca urmare a încălcării legii prin săvârşirea de infracţiuni multiple şi grave de corupţie, în calitate de Prim Ministru al României ori de Preşedinte al unui partid politic, dar şi a formării unei atitudini corecte faţă de muncă, faţă de ordinea de drept."

Instanţa a respins cererea prin care procurorii DNA cereau trimiterea unei adrese la Penitenciarul Jilava pentru fi comunicată evaluarea psihologică privind expertiza psihiatrică, arătând că penitenciarul a concluzionat în cazul comportamentului fostului premier. Cererea referitoare la depunerea la dosar a unor copii după articolele de pe blog a fost admisă.

Năstase a executat până acum doar o treime din pedeapsa de 4 ani şi şase luni pe care o are de ispăşit după contopirea sentinţelor în dosarele Zambaccian şi Trofeul calităţii