Distrugerea pădurilor din Caraş Severin: Sesizările USR se lasă cu dosare penale

Mihai Goţiu
Mihai Goţiu (Epoch Times România)

Poliţia Română a întocmit în judeţul Caraş Severin, în urma unor sesizări făcute de senatorul USR Mihai Goţiu, şase dosare penale, trei pentru infracţiuni de tăiere fără drept de arbori şi trei pentru furt de arbori.

În urma controalelor efectuate în zonă, la mai multe ocoale silvice şi agenţi economici din judeţul Caraş-Severin, au fost aplicate 21 de acţiuni contravenţionale, în valoare de 96.000 de lei, informează USR într-un comunicat remis Epoch Times.

„Încă nu am primit raportul oficial al anchetei pe care am solicitat-o Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), ai cărui reprezentanţi au luat parte la controale. Pe de o parte, însă, din informaţiile făcute publice de Poliţia Română, se confirmă sesizările pe care le-am făcut privitoare la abuzurile şi ilegalităţile care distrug pădurile din Caraş-Severin. Pe de altă parte, acesta este doar vârful icebergului. O activitate infracţională atât de extinsă nu ar fi fost posibilă fără sprijin şi acoperire din partea autorităţilor, locale şi centrale. Vom continua demersurile ca toţi responsabilii, nu doar ‵acarii Păun′, să răspundă pentru faptele lor”, a declarat senatorul Mihai Goţiu.

Reamintim că senatorul USR a efectuat în ultimii doi ani, vizite de documentare în pădurile din judeţul Caraş-Severin. Revoltat de cele constatate, Goţiu a interpelat oficial Ministerul Mediului şi Ministerului Apelor şi Pădurilor.

În vara lui 2017, o primă anchetă a Corpului de control al MAP avea să confirme o parte dintre abuzuri, ministerul sesizând, la rândul lui, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Anul acesta, în luna februarie, Mihai Goţiu a depus o sesizare la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat, cu privire la modul în care Romsilva administrează Parcul Naţional Semenic – Cheile Carasului, o primă audiere a reprezentanţilor ministerelor şi a altor instituţii publice având loc în cadrul Comisiei, la începutul acestei luni. O petiţie iniţiată de Comunitatea Declic, prin care se cere scoaterea drujbelor din parcul naţional, a adunat deja aproape 10.000 de semnături.

Construirea fără autorizaţie a unei hidrocentrale

Săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice (MDRAP) a confirmat o altă sesizare a senatorului USR Mihai Goţiu, legată de construirea ilegală a unei microhidrocentrale în albia râului Someşul Cald, din judeţul Cluj. MDRAP a anunţat că nu există autorizaţie de construire pentru microhidrocentrală şi nu există vreo înregistrare ori vreo solicitare pentru înregistrare la Cartea funciară a construcţiei. La rândul ei, Administraţia Bazinală de Apă-Someş Tisa a confirmat şi ea că nu există autorizare pentru construcţie şi în consecinţă a amendat proprietarul acesteia cu suma de 10.000 de lei pentru lipsa avizului de gospodărire a apelor.

„Şi în acest caz aştept raportul oficial, dar informaţiile primite până la acum oferă suficiente indicii legate de săvârşirea unor fapte penale. Şi nu doar pentru ′întreprinzătorul‵ care îşi închipuie că râurile României sunt proprietatea lui privată, ci şi pentru instituţiile publice care aveau atribuţii să împiedice şi să sancţioneze asemenea ilegalităţi. Cât despre construcţie, sper să particip cât mai repede la desfiinţarea şi demolarea ei”, a declarat Mihai Goţiu.

„Complicitatea dintre cei care ar trebui să aplice legea şi cei care profită de pe urma încălcării ei fac ca aceste lucruri să continue, iar măsurile se iau doar după demersuri de lungă durată şi, de multe ori, într-un moment în care dezastrul e deja produs. [...] Hoţia şi distrugerile de mediu trebuie să înceteze, pentru că ceea ce se fură şi se distruge este viitorul României”, a conchis senatorul USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne