Distrugătoare americane navighează prin Strâmtoarea Taiwanului. China denunţă “jocul psihologic” al SUA

Distrugătoarul american cu rachete ghidate USS Mustin
Distrugătoarul american cu rachete ghidate USS Mustin (Wikimedia.org)

Două distrugătoare americane cu rachete ghidate au navigat sâmbătă prin Strâmtoarea Taiwanului.

Tranzitul lor a fost descris de Marina SUA ca fiind o “trecere de rutină prin apele internaţionale”, însă mass media de stat chineză a denunţat mişcarea drept o “provocare” şi un element al “jocului psihologic” desfăşurat de America cu China în ceea ce priveşte soarta Taiwanului.

“Două nave ale Marinei SUA au tranzitat apele internaţionale din Strâmtoarea Taiwanului în 7-8 iulie. Navele Marinei SUA navighează între Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est folosind Strâmtoarea Taiwanului şi au făcut acest lucru timp de mulţi ani”, a precizat sâmbătă un purtător de cuvânt al Flotei SUA din Pacific.

Cele două nave au fost identificate ca fiind distrugătoarele cu rachete ghidate USS Mustin şi USS Benfold, ambele având baza în Japonia. Acestea sunt primele două nave ale Marinei SUA care au trecut prin Strâmtoarea Taiwanului de la “vizita” efectuată în iulie 2017 de către distrugătorul John S. McCain.

Publicaţia Global Times, care este controlată de Beijing, a precizat sâmbătă că forţele chineze “au monitorizat situaţia şi o au sub control”.