Disperare printre medicii bârlădeni: "Avem doar 20 de combinezoane"

Medic istovit
Medic istovit (facebook.com/Ala Nemerenco)

La Spitalul "Elena Beldiman" din Bârlad, desemnat să fie spital suport pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19, situaţia este dramatică, arată, într-o postare pe Facebook, Oana D. Botezatu. Potrivit acesteia, cadre medicale din unitate se plâng că nu au de niciunele şi se tem pentru vieţile lor şi ale celor dragi.

Mai exact, cadrele medicale s-ar fi plâns că echipamentele de protecţie sunt complet insuficiente, că nu au fost testate pentru Covid 19.

"Veţi lucra cu ce aveţi, vă veţi infecta probabil toate, dar asta este, rămânem aici şi ne ocupăm de pacienţi cum putem. Dacă nu vă convine, hârtia şi demisia", li s-ar fi zis cadrelor medicale.

Mai mult, angajaţii spitalului au cerut ca, dacă tot sunt obligaţi să lucreze în condiţii în care se pot infecta foarte uşor, măcar să li se asigure un spaţiu în care să doarmă, să nu se ducă acasă cu virus să îşi îmbolnăvească familiile. Acest lucru li s-ar fi refuzat.

Redăm în continuare postarea Oanei Botezatu, cu precizarea că la comentarii cineva a spus că la spital s-ar fi primit ulterior o donaţie de 100 de viziere:

"Spitalul din Bârlad, spital suport pentru Covid-19:

'Avem 18 combinezoane, 10 măşti şi 3 viziere. Măşti obişnuite vom primi una singură la 12 ore. Suntem terminaţi psihic, nu avem ce ne trebuie, nu ştim ce va fi cu noi.'

Am vorbit mai devreme cu oameni din personalul medical de la Spitalul Elena Beldiman din Bârlad. Situaţia este jalnică în acest moment, la o zi după ce s-a anunţat că unitatea va fi spital suport pentru tratarea pacienţilor cu Covid-19.

Care este situaţia la spital?

Ieri am avut şedinţă şi am fost anunţaţi ce urmează. Suntem cu toţii speriaţi, fiindcă nu avem nici de unele şi nu ştim ce va fi cu noi. Ne temem pentru vieţile noastre. Aseară am plâns, azi am plâns iar. Aţi văzut ce e la Suceava? Aşa va fi şi la noi. Sau mai rău.

Ce echipamente de protecţie aveţi?

S-au adus de la depozit combinezoane, avem 18 de toate. Dar ştiţi cum sunt? Sunt subţiri ca hârtia igienică şi se udă imediat. În mod normal, când se udă, trebuie să-l schimbi, însă noi nu avem ce să schimbăm, că sunt puţine. Dar ne mulţumim şi cu ele aşa, numai să fie. Deocamdată, nu sunt câte ne vor trebui (potrivit medicilor, îngrijirea corectă a unui pacient Covid-19 implică între 6-12 echipamente de protecţe/zi, pentru un singur pacient – n.e.).

Mai avem câteva măşti cu filtru, vreo 10. Măştile cu filtru vor fi pentru medici, aşa ni s-a spus. Noi, personalul medical (asistente şi infirmiere), vom purta măşti obişnuite. Dar nu le vom schimba la 4 ore, aşa cum este indicat, ci vom primi câte o singură mască pe tură, adică o mască la 12 ore. Vă daţi seama?!

Toată secţia (ATI) are la dispoziţie 3 viziere. Trebuie să le purtăm pe rând, să le spălăm şi le dezinfectăm când ieşim din tură. Azi, asistenta-şefă ne-a transmis pe grupul de whatsapp un link unde se găsesc viziere de cumpărat, costă 60 de lei bucata. Noi i-am zis că nu avem bani să ne cumpărăm, să ni le dea gratis, dar ni s-a spus că nu se poate, să ne cumpărăm dacă ne trebuie.

Cum e atmosfera în spital?

Toată lumea e stresată. Plecăm din tură plângând şi nu ştim ce va fi mâine. Noi tot am întrebat de ce nu avem ce ne trebuie, că doar nu se ştia de ieri că vine Covid-19.

Şi ce răspuns aţi primit?

Tăcere. Au zis doar că ar avea bani, dar nu au de unde să cumpere şi că ne descurcăm cu ce avem, până primim, dar nimeni nu ştie nici dacă primim, nici când. 'Veţi lucra cu ce aveţi, vă veţi infecta probabil toate, dar asta este, rămânem aici şi ne ocupăm de pacienţi cum putem. Dacă nu vă convine, hârtia şi demisia', aşa ne-au zis. Să-ţi dai demisia şi ce să faci, din ce să trăieşti?!

V-au testat de Covid-19?

Nu, nu ne-au testat şi nici nu ne-au anunţat că ne testează.

Ce măsuri suplimentare de protecţie au anunţat pentru personal? Veţi dormi la hotel în perioada asta?

Nu, de unde?! Am ridicat această problemă şi ni s-a spus clar că nu există aşa ceva. Atunci noi am cerut măcar să ne lase să dormim în spital, pe hol său într-o cameră, oriunde, numai să nu ne trimită acasă. 'Nu, mergeţi acasă. Vă dezbrăcaţi de toate hainele, vă spălaţi, vă dezinfectaţi şi gata'. Dar avem şi noi copii şi nepoţi, nu putem să mergem aşa acasă. După ce că nu avem echipamente, măcar să dormim undeva departe de familie, ca să nu-i îmbolnăvim, aşa i-am rugat. 'Nu se poate'.

*între timp, spitalul a primit o notă internă care anunţă că toţi pacienţii vor fi externaţi obligatoriu, de urgenţă, iar cei care nu pot fi externaţi vor fi transferaţi la Vaslui.
**până joi, 26 martie, seara, conducerea spitalului nu a primit niciun semn de la Ministerul Sănătăţii în legătură cu echipamentele cerute şi promise.

Situaţia de la Bârlad nu e singulară, ba din contră: ea e aproape aceeaşi la foarte multe spitale din provincie."

* * *

Mai precizăm că managementul spitalului a lansat un apel la opinia publică cerând ajutor. Mai exact, spitalul anunţă că nu face faţă cu dotările pe care le are şi cere donaţii pentru a se putea lupta cu pandemia.

"Suntem hotărâţi să ducem această luptă, dar NU putem fără ajutorul dumneavoastră! Avem la dispoziţie doar 7 ventilatoare, 13 monitoare funcţii vitale şi echipamente de protecţie insuficiente", este parte din mesajul de pe site-ul spitalului.

Contactată de Epoch Times, purtătoarea de cuvânt a spitalului, medicul Angelica Grămăticu a declarat că spitalul este într-o situaţie foarte grea, fiind aproape lipsit de cele necesare.

"Avem doar 20 de combinezoane, împărţite în secţiile care au riscul cel mai mare şi care vor avea primul contact cu un posibil pacient Covid-19. Adică UPU, Boli infecţioase, Terapie intensivă. Celelalte secţii şi compartimente care vor ajunge un pic mai târziu în contact cu asemenea pacienţi au fost lăsate evident mai pe urmă, pentru că nu avem suficiente echipamente să le împărţim la tot personalul pe care îl avem. Este nevoie de raţionalizarea acestor echipamente. Apelul nostru a fost lansat în mediul online pentru a aduna fonduri, inclusiv de a lua legătura cu diferite asociaţii care să ne ajute cu echipamente de protecţie, pentru că, după cum vedeţi, la nivel mondial ne confruntăm cu.... [...] Spitalul 'Elena Beldiman' nu este singurul spital din lume...este doar unul dintre multele spitale din lume şi din ţara noastră care se confruntă cu lipsa echipamentelor", a precizat doctorul.

Întrebata dacă de la nivel guvernamental nu li s-au promis echipamente (recent, în ţară au fost aduse 100.000 de combinezoane), medicul a răspuns:

"Ni s-au promis echipamente, bineînţeles că ni s-au promis. Ni s-a spus că ni se vor da, dar după cum ştiţi şi dumneavoastră, "ce-i în mână nu-i minciună", adică, până când va veni cineva de la Ministerul Sănătăţii să îmi dea echipament: 'Poftim echipament, protejează-te domnişoară', noi trebuie să avem un minim necesar ca să putem proteja personalul pe care îl avem pentru că, pe lângă faptul că vom deveni spital Covid, noi suntem sub dimensiunea [...] ca şi capacitate medicală. Dacă noi picăm, nu vom putea face faţă. Până vom ajunge într-adevăr să avem nevoie de mai mult de 7 ventilatoare pentru tratarea pacienţilor Covid, în primul şi în primul rând trebuie să protejăm AT-iştii , medicii de boli infecţioase care sunt numai doi, să protejăm urgentiştii, că atunci când va veni valul - că va veni valul, cred că ştiţi asta -, trebuie să fie oameni în picioare care să muncească şi atunci ca ei să muncească, noi trebuie să îi protejăm.

"Ultima video-conferinţă a fost pe 24 martie, dacă nu mă înşel, când am lansat noi apelul umanitar în mediul online, şi ne-au spus să nu ne îngrijorăm că ne vor trimite. Astăzi suntem în data de 27 martie, nu a ajuns nimic la noi. Adică, înţelegeţi-ne... sunt convinsă, şi ei se confruntă cu organizarea tuturor structurilor pe care le au în conducere având în vedere ca ministrul Sănătăţii şi-a dat demisia în mijlocul pandemiei, nu ştiu dacă e o idee bună sau nu, probabil că în următoarele zile se vor organiza şi ne vor trimite şi nouă dacă tot ne-au desemnat spital Covid-19. Suntem stresaţi. Nu avem pe ce să punem mâna pentru că ne uităm şi vrem să cumpărăm cu câţi bănuţi avem, că facem bănuţi, şi vrem să cumpărăm iar toate firmele care livrează aceste echipamente şi-au dublat, dacă nu triplat preţurile în ceea ce priveşte echipamentul de protecţie şi atunci... vă daţi seama, am adunat într-adevăr 160.500 RON ieri din donaţii. Un echipament, primul la care s-au uitat cei de la achiziţii, un combinezon ajunge undeva la 100 de RON.... Şi personalul s-a implicat foarte mult. Mulţi şi-au cumpărat viziere pe banii lor, mulţi şi-au cumpărat ce au găsit pe unde au găsit şi cum au găsit şi încercăm să fim inventivi ca să putem să ne protejăm dar..." a adăugat medicul.

Întrebată despre faptul că angajaţii spitalului ar fi cerut să li se pună un spaţiu la dispoziţie să nu se ducă acasă să îşi infecteze familiile şi ce se va face în sensul acesta pentru ei, medicul a răspuns că se fac eforturi pentru rezolvarea situaţiei. Fără rezultat încă.

"Da, ieri, doamna manager, în prezenţa mea, căci am fost la şedinţa grupului de coordonare, l-a rugat pe domnul primar să găsească o soluţie pentru cadrele noastre medicale – un hotel, o pensiune - şi se lucrează la asta. Dar pentru asta vă daţi seama că avem nevoie de susţinerea celor care conduc hotelurile. Adică se încearcă şi asta. Dacă se va putea – se va putea. Avem intenţia asta. Eu am discutat cu personalul meu pe care îl am în subordine. Noi am încercat să ne organizăm pe plan local, dacă cineva are o a doua locuinţă unde să stea, să stea numai personal medical care vine la spital să nu mai meargă acasă. Am găsit câteva soluţii pe plan local ca să degrevam inclusiv aceste hoteluri, care poate vor fi puse la dispoziţia personalului, se încearcă şi asta. Se încearcă şi asta cu domnul primar dar este dificil de făcut. Încontinuu vin tot felul de informaţii oficiale sau neoficiale încât nici nu mai ştii ce să faci. Managera mai are un pic cred şi îmi şterge numărul de telefon din agendă ca să nu mai răspundă pentru că o sun să cer informaţii şi bineînţeles că venim cu idei. Dar se încearcă. S-a discutat ieri cu primarul şi el dă telefoane şi el dă semnale în toate părţile căci nu mai contează acum nici ce culoare politică are sau cu cine ţine: încercăm să ne protejăm şi să protejăm locuitorii oraşului nostru." a declarat medicul nefrolog.

Medicul bârladean nu a fost, în momentul convorbirii în măsură nici să confirme nici să infirme dacă li s-a spus cadrelor medicale că "Veţi lucra cu ce aveţi, vă veţi infecta probabil toate, dar asta este, rămânem aici şi ne ocupăm de pacienţi cum putem. Dacă nu vă convine, hârtia şi demisia"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură