Disparitia brusca a albinelor

Unde s-au dus toate albinele?
Unde s-au dus toate albinele? (Photos.com)

O tragedie, observabila incepand cu sase ani in urma, s-a amplificat brusc in octombrie 2006. Ceea ce s-a observat in urma cu sase ani a fost o disparitie constanta in numarul de polenizatori naturali — acele insecte, pasari si lilieci care fac ca florile sa devina fructe. Incepand cu octombrie 2006 a avut loc o masiva disparitie a albinelor la o scara fara precedent. Un apicultor din Midwest, S.U.A., care a avut 13.000 de stupuri sanatoase, a pierdut incepand cu noiembrie 2006, 96% dintre albine.

Desi zonele dispersate au fost inundate de capuse, in acest dezastru misterios dispar colonii intregi, cu greu lasand in urma o albina pentru efectuarea de analize. Nu numai ca nu se gaseste nicio albina, dar de asemenea pastura, mierea si ceara, de obicei eliminate de alte insecte, raman neatinse. Coloniile din 24 de state incluzand New York, California si cele mai multe state sudice ale SUA, plus Spania si Polonia sunt afectate. Jerry Hayes, de la Departamentul de Agricultura din Florida, declara: “Intrebarea mea este: Ce incearca albinele sa ne spuna noua oamenilor, la ce ar trebui sa fim atenti?”

Albinele au fost stresate timp de multi ani, chinute de capuse, stres din cauza calatoriilor peste cuprinsul tarii pentru polenizare. Fungicidele, insecticidele si erbicidele slabesc sistemul imunitar al albinelor care sunt oricum deja mai putin substantiale decat alte insecte.

Plantele modificate genetic au gene erbicide si insecticide despre care s-a descoperit ca au fost transmise bacteriilor intestinale ale albinelor tinere care nu au parasit stupul, conform unui studiu german. Deoarece virusii sunt folositi pentru a transmite gene de la un organism la altul, acest lucru a dus la o usa deschisa nenaturala intre specii prin care genele se pot strecura.

In acest moment nu exista nici un raspuns si exista multe posibilitati ecologice. Hayes speculeaza mai departe: “Lucrul interesant in legatura cu acest dezastru este ca albinele parasesc colonia si nu se mai intorc, ceea ce este foarte neobisnuit, ca o insecta sociabila sa lase o regina si neamul sau pe cei tineri in urma. Par a iesi afara fara a-si mai gasi drumul spre casa. Imidaclopridul, cand este folosit pentru a controla termitele, face exact acelasi lucru. Una dintre metodele pe care le foloseste pentru a ucide termitele este ca aceastea se hranesc cu acest material, ies afara pentru a se hrani si uita cum sa ajunga acasa. De asemenea face ca sistemul lor imunitar sa se prabuseasca. Imidaclopridul este folosit de asemenea ca insecticid asupra plantelor.”

In Statele Unite exista 130 de milioane de acri de recolte modificate genetic, ceea ce face posibila folosirea unei mari cantitati de erbicide fara a ucide recoltele. Exista de asemenea plante cu gene insecticide care atrag albinele.

Surse:

http://www.mercola.com/2007/mar/22/are-gm-crops-killing-honeybees.htm

http://www.earthfiles.com/news/news.cfm?ID=1223&category=Environment

http://lists.ibiblio.org/pipermail/permaculture/2007-March/026349.html

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură