Discuţiile privind bailout-ul elen, amânate din cauza unor neînţelegeri

Negocierile privind cel de-al treilea bailout elen au fost amânate, printre altele, din cauza unor neînţelegeri privind reformele muncii.
Premierul elen Alexis Tsipras.
Premierul elen Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Au existat speranţe că un acord va fi încheiat până la sfârşitul anului trecut, dar propunerile pentru liberalizarea practicilor de muncă au fost numite “iraţionale” de către guvernul elen de stânga condus de premierul Alexis Tsipras.

Dimitris Tzanakopoulos, purtător de cuvânt al guvernului, a declarat că cele două părţi vor avea “o imagine mai clară” a stadiului în care se află negocierile atunci când miniştrii de finanţe ai zonei euro se vor întâlni în 26 ianuarie.

Ministrul grec de finanţe, Euclid Tsakalotos, va merge miercuri la Paris pentru a se întâlni cu omologul său francez, Michel Sapin, pentru a discuta despre negocierile privind bailout-ul elen.

Grecia se află într-o criză economică adâncă şi a respins încercările trecute ale creditorilor de a impune măsuri dure de austeritate.

În decembrie 2016, Tzanakopoulos a început un război al cuvintelor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), unul dintre creditorii externi ai Greciei, după ce instituţia financiară a susţinut că obiectivele bugetare ale Greciei pur şi simplu nu erau “credibile”.

Pe de altă parte, Maurice Obstfeld, economistul şef al FMI, şi Poul Thomsen, director al departamentului european al FMI, au declarat că reducerile în privinţa investiţiilor şi cheltuielile discreţionare “au mers prea departe” şi vor împiedica o revenire a economiei elene.

Tzanakopoulos a răspuns înapoi, susţinând că FMI a “trădat” ţara încercând să impună ceea ce el consideră a fi măsuri extreme.

Frustrarea FMI ridică mai multe îndoieli asupra participării sale la cel de-al treilea pachet de salvare financiară a Greciei (prin bailout), un obiectiv cheie pentru guvernele german, olandez şi finlandez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie