Discuţiile pentru Brexit vor începe conform programului, susţin Bruxelles-ul şi Londra

Michel Barnier, reprezentantul Uniunii Europene, şi David Davis, din partea Londrei, au convenit să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a lansa negocierile privind ieşirea Marii Britanii din blocul european. Premierul britanic May încă nu a stbilit un acord cu partidul PDU pentru a susţine minoritatea sa guvernamentală.
Steaguri UE şi britanice.
Steaguri UE şi britanice. (Getty Images)

Într-o declaraţie comună, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au declarat că discuţiile pentru Brexit se vor derula conform programului, începând de luni şi, aparent, în limba engleză.

“David Davis, secretar de stat pentru ieşirea [Marii Britanii] din Uniunea Europeană şi Michel Barnier, negociatorul şef al Comisiei Europene, au convenit astăzi să lanseze luni, 19 iunie, negocierile prevăzute de Articolul 50”, potrivit declaraţiei publicate joi.

De la alegerile parlamentare britanice de săptămâna trecută, când Partidul Conservator, condus de premierul Theresa May, a eşuat să câştige o majoritate parlamentară, au existat temeri că începerea discuţiilor pentru Brexit va fi amânată.

Vittorio Grilli, preşedinte al Corporate & Investment Bank în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA) la JP Morgan, a declarat recent că nu vede cum ar putea Marea Britanie şi Uniunea Europeană să cadă de acord asupra priorităţilor lor în negocierile pentru Brexit. Grilli a adăugat că există multe incertitudini privind Brexitul şi că orice discuţie cu blocul european va trebui să aştepte până după alegerile germane.

May şi guvernul său încearcă să ajungă la o înţelegere cu Partidul Democratic Unionist (PDU) din Irlanda de Nord, o formaţiune politică ultra-conservatoare, pentru a-i susţine pe cei 317 parlamentari conservatori în Camera Comunelor, care are 650 de locuri. DUP are 10 locuri, suficient pentru a oferi conservatorilor o majoritate mică dacă îi vor susţine la fiecare vot.

Se crede că May a ajuns la un acord amplu cu DUP, deşi un acord încă nu a fost anunţat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe