Discuţiile pentru Brexit vor împinge probabil Londra în SEE şi Piaţa Unică

O cincime din perioada de negocieri privind Brexitul, ce este prevăzută de Articolul 50, s-a scurs şi Marea Britanie nu are nimic concret de arătat pentru problemele sale.
Brexit
Brexit (Getty Images)

Pe măsura trecerii timpului, creşte probabilitatea ca Marea Britanie să ajungă în interiorul Spaţiului Economic European (SEE), cel puţin provizoriu – astfel rămânând în interiorul Pieţei Unice. Aceasta este atât opinia lui Douglas Lippoldt, economist comercial senior la HSBC cât şi a lui Sir Michael Leigh, fost direct general al Comisiei Europene.

Au trecut aproximativ cinci luni de când Londra a declanşat Articolul 50, punând în mişcare un termen limită de doi ani înainte ca Marea Britanie să fie nevoită să ajungă la un acord comercial cu UE. Dacă ţara nu poate ajunge la un acord până în martie 2019 va ieşi din Uniunea Europeană printr-un Brexit dur, fără niciun acces comercial oficial către bloc. Acest scenariu va avea implicaţii negative enorme asupra economiei britanice.

Aproape toată lumea este de acord că este imposibilă negocierea unui acord comercial cuprinzător cu cele 28 de state UE în doar doi ani. Unii analişti consideră că decizia premierului britanic Theresa May de a declanşa Articolul 50 înainte de începerea negocierilor a fost o eroare strategică imensă.

Totuşi, ceea ce nu au realizat mulţi este faptul că, deşi perioada de negociere oficială prevăzută de Articolul 50 este acum de doar 19 luni, Marea Britanie mai are la dispoziţie doar 13-15 luni pentru a obţine acordul său. Aceasta din cauză că este nevoie de cel puţin cinci luni pentru a ratifica un acord. Cu alte cuvinte, Marea Britanie a pierdut deja 42% din timpul său de negociere.

Sir Michael Leigh, fost director general al Comisiei Europene, a declarat pentru Business Insider în urmă cu câteva zile, că mai există doar 13 luni ce pot fi folosite pentru negocieri. Acest lucru înseamnă că este aproape imposibil ca Marea Britanie să obţină acordul de care are nevoie.

Leigh, care este acum consilier senior la think tank-ul american German Marshall Fund, consideră că cel mai practic lucru de făcut este ca Londra să accepte să rămână o parte a SEE după Brexit, cel puţin ca parte a tranziţiei sale din UE. SEE este o componentă a Pieţei Unice, dar ţările care îi aparţin au mai multe libertăţi decât membrii UE. SEE va accepta probabil să spună DA britanicilor.

Douglas Lippoldt de la HSBC a trimis o notă clienţilor săi la începutul acestei luni în care a precizat că Londra mai are „mai puţin de 15 luni pentru negocieri”.

„În martie 2017, Marea Britanie a pornit un cronometru de 2 ani pentru a părăsi UE, declanşând Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. Procesul de ratificare al UE pentru orice acord va necesita poate cinci luni pentru a fi finalizat. Acest lucru lasă doar 15 luni pentru negocieri. Şi, după cum s-a stabilit de către Marea Britanie şi UE, acordul pentru a părăsi blocul trebuie să fie finalizat înainte să fie negociate viitoare aranjamente comerciale între UE şi Marea Britanie. Acordul de ieşire din UE acoperă probleme mari precum soluţionarea obligaţiilor financiare dintre Marea Britanie şi UE, graniţa Republicii Irlanda cu Irlanda de Nord, şi drepturile de reşedinţă ale cetăţenilor britanici şi UE. Aşadar, timpul este limitat pentru discuţiile comerciale. SEE ar putea ajuta la accelerarea procesului”, a precizat Lippoldt.

Bineînţeles, problema constă în faptul că este improbabil ca britanicii să poată obţine un acord comercial cuprinzător în doar 15 luni. Astfel, SEE devine tot mai mult o soluţie, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie