Discuţiile nucleare iraniene au fost prelungite. Noul termen limită: 7 iulie

Centrala nucleară de la Bushehr, Iran.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)

Discuţiile dintre Iran şi cele şase puteri mondiale în privinţa programului nuclear iranian au fost prelungite până în 7 iulie, susţine Departamentul de Stat al SUA.

“Grupul P5+1 şi Iran au decis să extindă măsurile [în baza acordului interimar din 2013] până în 7 iulie pentru a oferi mai mult timp ca negocierile să ducă la o soluţie pe termen lung”, a declarat marţi Marie Harf, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, cu puţin timp înaintea expirării termenului limită autoimpus pentru 30 iunie.

Iranul şi grupul P5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) negociază în Viena pentru a crea un acord final în vederea încetării unei dispute îndelungate între Occident şi Teheran în privinţa activităţii nucleare iraniene.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi că este foarte posibilă încheierea unui acord pentru rezolvarea acestei dispute vechi de 13 ani.

Negociatorii nucleari “fac progrese într-o direcţie pozitivă. Rămân anumite întrebări, în principal în privinţa unor chestiuni mai degrabă procedurale decât tehnice”, a declarat Lavrov, care s-a alăturat discuţiilor din Viena în cursul zilei de marţi.

La rândul său, preşedintele american Barack Obama a reafirmat marţi că nu va semna un acord nuclear “nepotrivit” cu Iranul, insistând asupra necesităţii unui mecanism de verificare “puternic şi riguros”, susţine AFP.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif s-a întors marţi dimineaţa în capitala austriacă după consultaţii cu oficialii din Teheran.

Acesta a declarat că discuţiile dintre Teheran şi cele şase puteri mondiale au ajuns într-o fază “foarte pozitivă”.

“Singurul acord pe care Iranul îl va accepta este un acord corect şi echilibrat, bazat pe demnitatea naţională şi drepturile poporului iranian”, a adăugat el.

“Toţi oficialii iranieni au declarat că sunt pregătiţi pentru negocieri raţionale şi înţelepte”, a mai susţinut Zarif.

În plus, Zarif a subliniat că acordul final trebuie să respecte parametrii acordului-cadru încheiat între cele două părţi în 2 aprilie în oraşul elveţian Lausanne.

În cazul încheierii unui acord nuclear final ar avea loc o ridicare a tuturor sancţiunilor impuse împotriva Republicii Islamice pentru activităţile sale nucleare, iar Teheranul va trebui să ia anumite măsuri pentru a restricţiona programului său nuclear.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe