Discuţiile cu Grecia s-au blocat la Riga în ciuda optimismului iniţial

(De la st la dr) Preşedintele francez Francois Hollande, premierul elen Alexis Tsipras şi cancelarul german Angela Merkel.
(De la st la dr) Preşedintele francez Francois Hollande, premierul elen Alexis Tsipras şi cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Bloomberg a raportat că negocierile din noaptea de joi spre vineri între liderii din Grecia, Franţa şi Germania s-au încheiat fără niciun semn pozitiv în ceea ce priveşte deblocarea fondurilor de salvare financiară a Atenei şi a asigurări viitorului acesteia în zona euro.

Timpul fiind tot mai scurt pentru eliberarea ultimei tranşe (7,2 miliarde de euro) din bailout-ul elen, discuţiile dintre premierul Alexis Tsipras, preşedintele Francois Hollande şi cancelarul Angela Merkel s-au încheiat în jurul orei 1, în dimineaţa zilei de vineri, în capitala letonă Riga, cei trei căzând de acord doar asupra menţinerii unui contact apropiat.

Negocierile au avut loc într-o “atmosferă prietenoasă şi constructivă” şi s-au concentrat pe “îndeplinirea cu succes a programului curent”, conform unei declaraţii comune emise de guvernele francez şi german. “S-a căzut de acord ca discuţiile dintre guvernul grec şi instituţii [creditorii internaţionali] să fie continuate.”

Declaraţia a fost lipsită de optimismul iniţial al lui Hollande în privinţa pavării unui drum către încheierea unui acord până la sfârşitul acestei luni, preşedintele francez promiţând înaintea summitului să găsească “soluţii pentru reconstruirea încrederii şi eliberarea fondurilor planificate.”

Guvernul elen a declarat de asemenea că a fost un climat constructiv în aceste discuţii, fără a face o aluzie la o eventuală anulare a acestui impas. Un oficial elen a semnalat frustrarea grecilor, afirmând că un obstacol major în derularea negocierilor este faptul că Fondul Monetar Internaţional trebuie să fie implicat, conform Pappas Post.

Deşi cei trei lideri au căzut de acord asupra faptului că s-a realizat un “proces semnificativ”, totuşi rămân anumite “probleme deschise”, a declarat guvernul elen. Acestea includ pensiile, impozitul pe cifra de afaceri şi obiectivele pentru un surplus primar al bugetului.

Merkel nu a comentat despre Grecia când a sosit pentru întâlnirea liderilor UE, în schimb s-a concentrat pe agenda summitului, şi anume relaţiile blocului european cu cele şase naţiuni participante la summit: Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus.

Grecia nu va fi capabilă să efectueze o plată către FMI în 5 iunie dacă creditorii săi internaţionalii nu vor oferi ajutor suplimentar, a declarat miercuri un legiuitor din partidul de guvernământ Syriza, fiind cel mai recent avertisment din partea Atenei că se află în pragul defaultului, sau al incapacităţii de plată.

Luna următoare, Grecia are de rambursat Fondului Monetar Internaţional o sumă totală de 1,5 miliarde de euro, iar prima tranşă de 300 de milioane de euro trebuie plătită în 5 iunie.

Nikos Filis, purtător de cuvânt pentru Syriza, a declarat postului de televiziune ANT1 că dacă nu se va încheia un acord până în 5 iunie, atunci FMI-ul nu va putea primi niciun ban din partea Greciei.

Ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a declarat postului britanic Channel 4 că, dacă va fi posibil, Grecia va plăti în 5 iunie datoria către FMI, alături de pensii şi salarii precum şi alte obligaţii faţă de creditorii internaţionali. Dar Varoufakis a adăugat că, în caz contrar, pensiile şi salariile din sectorul public trebuie să fie prioritare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.