Directorul unui teatru rusesc şi participant la proteste anti-Putin arestat pentru “fraudă”

Regizor de film şi director al unui teatru rusesc, renumit pentru producţiile sale îndrăzneţe care critică figurile conservatoare ale cercului de putere din Rusia, a fost arestat sub suspiciunea de comitere a unei fraude masive.
Kirill Serebrennikov
Kirill Serebrennikov (Getty Images)

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a declarat marţi că directorul artistic al Centrului Gogol şi fondator al teatrului Studioul 7, Kirill Serebrennikov, este suspectat de organizarea unei scheme de delapidare a sumei de 68 milioane de ruble (1,1 milioane de dolari) ce a fost alocată în perioada 2011-2014 pentru un proiect.

Investigatorii au cercetat Centrul Gogol şi apartamentul lui Serebrennikov în luna mai, acesta fiind identificat, la vremea aceea, ca martor în acest caz.

Iuri Itin, fost director al Studioului 7, şi contabila Nina Masliaieva au fost luaţi ulterior în custodia autorităţilor în legătură cu această investigaţie, iar fostul director al Centrului Gogol, Aleksei Malobrodski, a fost arestat în luna iunie a acestui an.

Serebrennikov a participat la proteste anti-guvernamentale şi şi-a exprimat temerile în legătură cu influenţa tot mai mare a Bisericii Ortodoxe Ruseşti.

Sub conducerea sa, Centrul Gogol a devenit un reper pentru teatrul din Moscova, cu puneri în scenă îndrăzneţe, criticate de militanţii ortodocşi şi de Ministerul Culturii, potrivit Agerpres.

Artişti proeminenţi din Rusia şi alte ţări şi-au exprimat temerile cu privire la anchetă şi au cerut o investigaţie transparentă. Marele balerin Mihail Barişnikov a sugerat în luna mai că există diverse motive politice în spatele a ceea ce el a numit a fi o “suprimare” a unui susţinător sincer al libertăţii.