Directorul Institutului de Geologie al României, Ştefan Marincea, demis "prin fax"

”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”! sloganul sub care s-a protestat pentru Roşia Montană în zona Piaţa Chibrit din capitală.
”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”! sloganul sub care s-a protestat pentru Roşia Montană în zona Piaţa Chibrit din capitală. (Epoch Times România)

Potrivit unui comunicat difuzat miercuri seara, Ministerul Educaţiei Naţionale a informat că directorul Institutului de Geologie al României (IGR), Ştefan Marincea, a fost schimbat din funcţie "ca urmare a modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultate ale cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi".

''Deşi a făcut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în judeţul Galaţi şi deşi se decisese ca toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informaţiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parţiale, înainte de validarea şi discutarea lor în cadrul comisiei. Maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze şi incertitudini, în care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natură să genereze panică la nivelul populaţiei şi să întreţină sentimentul de teamă şi incertitudine al locuitorilor din zona respectivă'', se arată într-un comunicat postat pe site-ul MEN.

Potrivit MEN, acest lucru contravine rolului şi statutului Institutului de Geologie al României şi poate afecta credibilitatea cercetătorilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei.

Cu doar câteva ore înainte de demiterea directorului lui Marincea, premierul Victor Ponta a cerut Rovanei Plumb şi Mihnea Costoiu finalizarea rapoartelor referitoare la fenomenele seismice din Galaţi, pentru a contracara "exaltaţii, dornici de camere de luat vederi".

"O să-i rog pe cei doi miniştri, doamna Plumb şi domnul Costoiu, care nu e prezent aici, să finalizaţi toate rapoartele ştiinţifice referitoare la fenomenele seismice din Galaţi, să aveţi grijă la tot felul de indivizi exaltaţi care, ca să apară la televizor, vin cu tot felul de prostii şi bagă panica în oameni. Ca să contracaraţi, însă, exaltaţii, dornici de camere de luat vederi, trebuie să veniţi cu studiile ştiinţifice, şi o să vă rog, doamna ministru, înţeleg că sunteţi spre finalizare, împreună cu domnul Costoiu, să informăm publicul, să explicăm foarte clar ce s-a întâmplat", a afirmat Victor Ponta, la începutul şedinţei de guvern de miercuri.

Într-o declaraţie făcută hotnews.ro, directorul Institutului Geologic al României (IGR), Ştefan Marincea, a declarat că fost demis "prin fax", şi nu a exclus posibilitatea ca demiterea sa să aibă legătură cu cererea sa de desecretizare a unor documente legate de proiectul exploatării miniere de la Roşia Montană "care sunt falsuri". "Probabil că nu trebuia să ajung la ele", a comentat acesta.

Demiterea acestuia a survenit la puţin timp după ce Ştefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului că i-a minţit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Roşia Montană, precum şi după un raport preliminar al Institutului Geologic al României care includea, între posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi şi exploatarea de petrol şi gaze în regiune.