Directorul Huawei pierde procesul prin care încerca să oprească extrădarea din Canada în SUA

Meng Wanzhou
Meng Wanzhou (Captură video, youtube)

Cererea de oprire a extrădării în Statele Unite a lui Meng Wanzhou, directorul financiar al gigantului chinez Huawei Technologies, a fost judecată miercuri de un tribunal canadian.

SUA o urmăreşte pe Meng Wanzhou pentru fraudă bancară.

Meng, cetăţean chinez, a fost arestată în decembrie 2018 pe un mandat emis de autorităţile americane. SUA o acuză de fraudă bancară pentru că a indus în eroare banca HSBC în legătură cu relaţia companiei Huawei cu o firmă care operează în Iran, punând HSBC în situaţia de a fi sancţionată pentru încălcarea sancţiunilor americane asupra Teheranului.

Avocaţii lui Meng au susţinut că dosarul ar trebui închis deoarece Canada nu a impus sancţiuni împotriva Iranului.

Dar Heather Holmes, judecătoarea principală asociată a Curţii Superioare din Columbia Britanică, nu a fost de acord, considerând că standardul legal al dublei criminalităţi a fost îndeplinit.

"Abordarea dnei Meng ... ar limita serios capacitatea Canadei de a-şi îndeplini obligaţiile internaţionale în contextul extrădării pentru fraudă şi alte infracţiuni economice", a declarat Holmes.

Hotărârea deschide calea celei de-a doua faze începând cu luna iunie, pentru a stabili dacă oficialii canadieni au respectat legea când au operat arestarea lui Meng.

Argumentele deciziei sunt aşteptate în ultima săptămână a lunii septembrie şi în prima săptămână a lunii octombrie.

Cazul a tensionat relaţiile dintre Ottawa şi Beijing. La scurt timp după arestarea lui Meng Wanzhou, Beijing a reţinut doi canadieni sub acuzaţia de încălcare a legilor de securitate naţională şi a oprit importuri de seminţe canadiene.

The Global Times, publicat de Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, a declarat că dosarul „face din Canada un clovn patetic şi un ţap ispăşitor în lupta dintre China şi SUA”.

Departamentul de Justiţie al SUA a mulţumit Canadei pentru sprijin. Ministerul Justiţiei din Canada a declarat că avocaţii săi s-au angajat să avanseze cazul cât mai repede posibil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe