Directorul CIA demisionează înainte de inaugurarea lui Biden

Gina Haspel, directorul demisionar al CIA - în 9 mai 2018
Gina Haspel, directorul demisionar al CIA - în 9 mai 2018 (Samira Bouaou/Epoch Times)

Directorul CIA, Gina Haspel, a demisionat marţi, cu o zi înainte de învestirea lui Joe Biden, agenţia mulţumindu-i lui Haspel pentru anii de serviciu în cadrul comunităţii de informaţii.

Haspel nu a explicat de ce îşi părăseşte postul.

Ofiţer de informaţii de carieră, Haspel s-a alăturat CIA în 1985. Ea a devenit prima femeie director CIA în mai 2018 după ce a fost nominalizată de Trump.

Înainte de rolul său de director CIA, a fost ofiţer sub acoperire cea mai mare parte a carierei sale de 30 de ani.

În 2002, în calitate de şef al Agenţiei CIA din Tailanda, ea a supravegheat una dintre închisorile secrete în care terorişti suspectaţi de Al-Qaeda au fost interogaţi folosind proceduri care includeau waterboarding, o procedură care simulează înecul. La confirmarea sa în 2018, ea a promis că nu va relua niciodată un program de interogatorii dure.

De asemenea, a ocupat mai multe posturi, inclusiv director interimar al Serviciului Naţional Clandestin şi şef de personal pentru directorul serviciului.

Haspel a fost inactivă de la mijlocul anului 2013 până la începutul anului 2017. A devenit director adjunct CIA în februarie 2017 sub administraţia Trump, înainte de a deveni director CIA.

Republicanii de la conducerea partidului şi-au exprimat frustrările la sfârşitul anului 2020 din cauza eşecului ei de a produce documente referitoare la ancheta făcută de FBI asupra campaniei Trump în timpul alegerilor din 2016, cu numele de cod Hurricane Crossfire, unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria FBI dar cel mai puţin mediatizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe