Directorul CIA a discutat la Kiev despre 'înfiinţarea unor canale mai sigure pentru schimbul de informaţii'

John Brennan, fost director al Central Intelligence Agency (CIA)
John Brennan, fost director al Central Intelligence Agency (CIA) (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), John Brennan, a discutat la Kiev despre 'înfiinţarea unor canale noi, mai sigure, pentru schimbul de informaţii' dintre SUA şi actualele autorităţi ale Ucrainei, a anunţat, publicaţia americană online Daily Beast, preluată de ITAR-TASS.

Potrivit Daily Beast, 'Casa Albă a aprobat să se ofere Ucrainei informaţii mai amănunţite, însă Administraţia (preşedintelui Obama) continuă deocamdată să analizeze cererea ucrainenilor privind transferul de informaţii în regim de timp real'.

După cum precizează publicaţia americană, scopul vizitei lui Brennan a constat 'în primul rând în a aproba conducerea politică a Ucrainei şi a da asigurări că SUA continuă să o susţină', precum şi în a-i expune Kievului 'noua politică, de a oferi un volum limitat de informaţii secrete'. Potrivit aceleiaşi surse, Autorităţile Ucrainei ar fi solicitat, de asemenea, SUA 'să le ofere tehnică de comunicare modernă şi securizată', dar nu ar fi obţinut acordul în acest sens.

Daily Beast notează că autorităţile de la Kiev doresc ca datele serviciilor de securitate americane să ajungă în primul rând la conducerea politică a Ucrainei, nu la comandamentul său militar. Atitudinea SUA faţă de această solicitare nu este precizată, însă în acelaşi timp se subliniază că, în opinia CIA, forţele armate şi serviciile de securitate ale Ucrainei, cu tot cu canalele lor de comunicare, nu prezintă niciun secret pentru Rusia, 'deoarece până în februarie aceste ţări erau partenere în probleme de securitate'.