Director general al unui ziar chinez moare în mod misterios

Liu Jiandong, directorul general al 21st Century Business Herald, un ziar major chinez care a avut probleme cu guvernul pentru prezentarea unor presupuse fapte de corupţie şi şantaj, a murit misterios la începutul acestei săptămâni, a anunţat ziarul.
(Captură Foto)

21st Century Business Herald a publicat pe microblogul său oficial o scurtă declaraţie a 21st Century Media Ltd afirmând că directorul general Liu Jiandong, a căzut de pe o clădire şi a murit în ciuda eforturilor de a-l salva. După cum a adăugat Reuters, Liu a ocupat funcţia de director general al 21st Century Media Ltd în ianuarie 2015, şi s-a remarcat prin faptul că era dedicat muncii sale, era corect şi cinstit, a mai susţinut ziarul, adăugând că este în desfăşurare o investigaţie.

Referitor la aşa-zisa “sinucidere” identică cu decesul lui David Rossi de la banca italiană Monte Paschi, poliţia din oraşul sudic chinez Guangzhou, unde îşi are sediul ziarul, a declarat că a primit un apel privind un bărbat care “a căzut de pe acoperişul unei clădiri cu birouri”. Poliţia l-a identificat după numele de familie, Liu, şi a adăugat că era director general al unei companii.

Poliţia a adăugat că “în prezent” nu există nicio suspiciune privind comiterea unei crime. Şi, mai mult ca sigur, poliţia nu va avea nicio suspiciune de comitere a vreunui omor dacă investigaţia lor va dezvălui că însuşi guvernul chinez ar fi implicat în “sinucidere”.

După cum a declarat ziarul Wall Street Journal în aprilie, China a închis website-ul unui proeminent ziar financiar pe care l-a investigat pentru şantaj, şi a precizat că alte organizaţii media urmează să fie închise pe măsură ce guvernul chinez îşi continuă campania de “curăţare” a mass mediei.

Agenţia chineză de stat de reglementare a mass mediei a ordonat joia trecută ca popularul website 21st Century Business Herald să îşi înceteze operaţiunile, a anunţat agenţia de ştiri de stat Xinhua, susţinând că ziarul a fost acuzat de implicare în practici de şantaj. În cursul aceleiaşi zile, până la ora 17, website-ul a fost blocat.

Ziarul a fost înfiinţat în 2001, cu puţin timp înainte ca ratele de creştere ale Chinei să înceapă să atingă cifre duble. Publicat de Southern Media Group, ziarul a devenit unul dintre cele mai respectate ziare financiare ale Chinei şi a atras o clientelă pentru versiunea printată de aproximativ 750.000 de cititori.

În timp ce unii susţin că suprimarea ziarului s-a datorat rapoartelor sale critice la adresa corupţiei din interiorul guvernului comunist chinez, investigatorii regimului de la Beijing au acuzat că ziarul ar fi practicat şantajul.

După ce investigaţia asupra 21st Century Business Herald a devenit publică, imagini cu editorii săi de top au fost prezentate în luna septembrie pe postul de televiziunea naţional de stat, în care aceştia ar fi făcut mărturisiri îmbrăcaţi cu ceea ce păreau să fie costume portocalii de închisoare. Xinhua a susţinut joia trecută că procurorii au aprobat arestarea a 21 de persoane, fără să dea detalii.

Xinhua a citat agenţia de reglementare media afirmând că astfel de cazuri “tulbură ordinea de pe piaţă şi din sânul industriei şi afectează credibilitatea mass mediei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe