Diplomaţia americană compară viziunea lui Putin despre Ucraina cu ficţiunea din romanele lui Dostoievski

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Departamentul american de Stat a demontat miercuri punct cu punct cele '10 afirmaţii eronate' privind Ucraina ale preşedintelui Vladimir Putin, pe care l-a asemuit cu un scriitor de romane de ficţiune de genul lui Dostoievski, relatează AFP.

'Rusia spune lucruri neadevărate pentru a-şi justifica acţiunile ilegale din Ucraina, iar lumea nu a mai văzut o ficţiune rusească atât de surprinzătoare de când Dostoievski a scris 'doi plus doi egal cinci este un lucru încântător'', explică diplomaţia americană, evocând o notă de subsol din opera marelui scriitor rus.

Departamentul american de Stat enumeră apoi cele 10 afirmaţii prin care Putin justifică 'agresiunea' rusă împotriva Ucrainei şi prezintă fapte pe care liderul rus le ignoră sau le descrie în mod deformat.

În primul rând, Vladimir Putin susţine că în Crimeea nu se află soldaţi ruşi, ci 'miliţii cetăţeneşti'. Dar există dovezi clare ce arată că forţele de securitate ruse constituie nucleul trupelor anti-ucrainene foarte bine organizate în Crimeea, explică diplomaţia americană, o astfel de dovadă fiind că 'ele se deplasează cu autovehicule înmatriculate în Rusia şi se prezintă singure drept forţe de securitate ruse atunci când presa internaţională sau soldaţii ucrainenii le întreabă cine sunt'.

Washingtonul respinge de asemenea declaraţiile lui Putin despre 'criza umanitară' din Ucraina şi despre miile de refugiaţi care ar fugi din Ucraina către Rusia, la fel ca şi pe cele legate de ameninţările la viaţa rusofonilor din Crimeea ori a soldaţilor din bazele militare ruse. La fel de nefondate sunt în opinia diplomaţiei americane şi afirmaţiile despre atacurile împotriva bisericilor şi sinagogilor din sudul şi estul Ucrainei.

Cât despre acuzaţiile lansate de liderul de la Kremlin la adresa parlamentului de la Kiev, despre care acesta crede că se află 'sub influenţa extremiştilor şi teroriştilor', Washingtonul îi reaminteşte că parlamentul 'este instituţia cea mai reprezentativă a Ucrainei'. De asemenea, 'grupările ultranaţionaliste de extremă-dreapta, unele dintre ele implicate în confruntările cu forţele de ordine' în timpul manifestaţiilor ce au condus la înlăturarea preşedintelui Ianukovici nu sunt reprezentate în legislativul de la Kiev, insistă Departamentul american de Stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe