Diplomaţi est-europeni cer SUA ajutor militar şi menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei

Diplomaţi din şase ţări est-europene s-au întâlnit marţi cu mai mulţi senatori americani pentru a le cere să prelungească sancţiunile SUA împotriva Rusiei şi pentru a solicita ajutor în combaterea interferenţelor Moscovei, care includ şi atacuri cibernetice.
Pavlo Klimkin
Pavlo Klimkin (Getty Images)

“Cât timp Rusia nu părăseşte teritoriul ucrainean nu ar trebui să aibă loc relaxarea sancţiunilor. Mai degrabă ar trebui amplificate”, a declarat marţi ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, unui subcomitet al Senatului SUA ce monitorizează Departamentul de Stat şi ajutoarele externe.

Klimkin şi ambasadorii din Polonia, Georgia, Letonia, Lituania şi Estonia au discutat cu membrii subcomitetului despre activităţile Kremlinului în ţările lor.

Oficialul ucrainean a declarat că acţiunile Moscovei faţă de Ucraina ar putea fi rezumate într-un singur cuvânt: “război”. Ucraina se află “pe liniile de front”, a precizat el.

“Război hibrid”

Diplomaţii est-europeni au acuzat Rusia că recurge la un “război hibrid”, prin implicarea în atacuri cibernetice şi propagandă, precum şi cu ameninţarea folosirii forţei sau chiar a folosirii ei. Ei au cerut în special asistenţă militară, inclusiv arme, susţinând că ar fi cel mai bun tip de ajutor pe care SUA l-ar putea furniza acestora.

Membrii comitetelor congresionale pentru alocarea de bani – inclusiv subcomitetele – vor elabora în curând bugetul pentru anul în curs. Administraţia Trump a indicat că ar dori să reducă în mod semnificativ ajutoarele externe. Congresul SUA are cuvântul final asupra bugetului federal, iar administraţia federală are un rol semnificativ în a decide cum sau dacă vor fi cheltuiţi bani. Cheltuielile militare pentru ţări precum Israel sau Ucraina reprezintă o parte semnificativă din ajutoarele externe ale SUA.

Senatorul republican Lindsey Graham susţine continuarea acordării de ajutoare, declarând că acest lucru este important pentru securitatea SUA. “Cu cât eşti mai în siguranţă, cu atât vei fi mai siguranţă”, a precizat el. În calitate de preşedinte al Subcomitetului de alocare de fonduri pentru operaţiuni externe, Graham a iniţiat audierea.

Marţi, Graham a declarat că, în timp ce doreşte relaţii mai bune cu Rusia, acest lucru nu s-ar putea întâmpla cât timp Moscova nu îşi schimbă practica subminării democraţiei.

Evenimentul pune presiune asupra preşedintelui american Donald Trump cerându-i să menţină sancţiunile americane impuse Moscovei după anexarea peninsulei Crimeea şi implicarea în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Laudele lui Trump la adresa omologului său rus Vladimir Putin, împreună cu remarcile despre NATO, au produs îngrijorare în unele ţări, în special în estul Europei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe