Diplomat iranian extrădat în Belgia pentru presupusul său rol în plănuirea unui atentat în Franţa

Poliţişti germani
Poliţişti germani (Getty Images)

Un diplomat iranian, suspectat că ar fi orchestrat un atac împotriva iranienilor care locuiesc în exil în Franţa, a fost extrădat din Germania în Belgia, conform declaraţiilor făcute de oficiali ai securităţii.

Anterior identificat de AFP ca Assadollah Assadi, diplomatul în vârstă de 46 de ani, care locuia în Austria, a fost arestat pe 1 iulie în landul german sudic Bavaria. El a fost extrădat marţi în Belgia, după ce o instanţă din oraşul german Bamberg a aprobat săptămâna trecută o cerere de extrădare, au declarat oficiali ai poliţiei şi acuzării, potrivit RFE/RL.

Assadi va apărea miercuri în faţa unui judecător belgian însărcinat cu acest caz, a declarat pentru AFP biroul din Bruxelles al Procuraturii Federale. Franţa a anunţat săptămâna trecută că a îngheţat activele lui Assadi pentru o perioadă de şase luni.

Assadi este suspectat că ar fi oferit un dispozitiv care conţinea 500 de grame de material explozibil unui cuplu care locuia în Belgia şi care, se pare, plănuia să folosească materialul pentru a desfăşura un atac terorist.

Atacul viza, se pare, un miting desfăşurat de Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene în suburbia pariziană Villepinte în 30 iunie, la care au participat aproximativ 25.000 de iranieni care se opun guvernului de la Teheran.

La acel miting au participat de asemenea şi figuri influente americane, inclusiv avocatul personal al preşedintelui Donald Trump şi fostul primar al New York City, Rudolph Giuliani, precum şi alţi aliaţi apropiaţi ai lui Trump.

O unitate specială belgiană i-a oprit pe cei doi în Bruxelles, în maşina lor, aparent înainte ca ei să îşi poată duce la îndeplinire atacul. Poliţia germană l-a arestat pe Assadi a doua zi în apropierea oraşului Aschaffenburg.

Săptămâna trecută, Iranul a negat acuzaţiile francezilor că unul dintre diplomaţii săi ar fi fost implicat în presupusul complot, care a avut loc cu puţin timp înainte de o vizită efectuată în Europa de către preşedintele iranian Hassan Rohani.

Iranul a acuzat unul dintre grupurile din opoziţie care a participat la mitingul din iunie, Mujahedinii Poporului Iranian (MEK), că este un grup terorist şi că a orchestrat un complot pentru a-l discredita pe Rohani.

„Negăm acuzaţiile şi condamnăm arestarea diplomatului iranian, şi cerem eliberarea imediată a acestuia”, a afirmat în 2 octombrie Ministerul iranian de Externe.

Poliţia europeană a precizat că Assadi a fost acreditat începând cu 2014 la Ambasada Iranului din Viena, lucrând pentru agenţia iraniană de informaţii MOIS, care monitorizează grupurile de opoziţie din ţară şi străinătate.

Din moment ce imunitatea sa diplomatică este valabilă doar în Austria, Assadi a fost arestat în Germania pe baza unui mandat de arestare european emis de Belgia.

De asemenea, autorităţile belgiene au cerut extrădarea unui bărbat identificat ca Merhad A., care a fost arestat în Paris în momentul descoperirii presupusului complot.

Poliţia belgiană consideră că Merhad A. este un complice al soţului şi soţiei prinşi în Bruxelles în timp ce aveau asupra lor 500 de grame din puternicul exploziv TATP şi un detonator.

Toţi cei trei sunt cetăţeni belgieni de origine iraniană, a mai susţinut poliţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe