Dionis Cenuşă: Retorica anti-americană a lui Dodon ţine de linia politicii externe a Rusiei

În ultimul timp, Dodon evită să critice direct UE iar această pauză, în opinia politologului, ar fi parţial motivată de necesitatea socialiştilor de a se extinde spre centru şi a capta votanţii care simpatizează valorile europene.
Igor Dodon în vizită la Moscova
Igor Dodon în vizită la Moscova (facebook.com)

În contextul recentelor declaraţii ostile faţă de Occident, lansate de preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, care devin tot mai nuanţate analistul politic Dionis Cenuşă consideră că acesta recurge mai rar la retorica pur anti-europeană şi apelează mai des la mesaje vizibil anti-americane deoarece doreşte să se sincronizeze cu ciclul animozităţilor dintre Rusia şi SUA.

”Coincidenţele date demonstrează nu doar conformarea constantă a lui Igor Dodon cu retorica diplomaţiei ruse. Tentaţia de a repeta practic fără abatere linia politicii externe a Rusiei caracterizează atât dorinţa lui Dodon de a plăcea Moscovei, cât şi încercarea acestuia de a-şi creşte popularitatea prin naţionalizarea confruntărilor geopolitice regionale”, comentează politologul.

Dionis Cenuşă notează că este paradoxal, dar în ultimul timp, şeful statului evită să critice direct UE, chiar dacă nu renunţă să atace unele dosare europene, precum Acordul de Asociere. ”Această pauză în retorica anti-UE este parţial motivată de necesitatea curentă a lui Dodon şi a socialiştilor de a se extinde spre centru şi a capta votanţii care simpatizează UE.”

”Alt motiv pentru a diminua critica faţă de UE ar putea fi aceeaşi încercare de a plagia politica externă a Rusiei, decisă să reducă conflictualitatea faţă de UE pentru a descuraja politica sancţiunilor şi a proteja interesele sale energetice”, a adăugat analistul concluzionând că politica externă a preşedintelui Igor Dodon, deşi ia în calcul specificul intern, semnalizează o dependenţă masivă de coordonatele geopolitice trasate de Rusia.

Menţionăm că în cadrul unui talk-show de limbă rusă de la postul NTV Moldova, care aparţine reprezentanţilor PSRM, Dodon a afirmat că Vestul, prin Departamentul de Stat al SUA, va impune formaţiunile politice PD, PAS şi PPDA să se coalizeze împotriva sa şi a socialiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe