Dionis Cenuşă: Protestele veteranilor de la Nistru ar putea fi valorificate de socialişti

Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă (expert-grup.org)

Referitor la protestul de luni al combatanţilor războiului ruso-moldav de la Nistru în cadrul căruia manifestanţii au cerut demisia lui Ion Chicu, Igor Dodon şi alegeri anticipate, politologul Dionis Cenuşă constată că partidele de opoziţie de la Chişinău se cam tem să se asocieze cu veteranii, întrucât aceştia ar fi cu adevărat imprevizibili. „Deocamdată opoziţia priveşte şi aşteaptă.”

Analistul menţionează că niciun partener extern nu a făcut declaraţii publice pe marginea protestului, ceea ce ar însemna că din exterior lucrurile par a fi administrabile, iar protestele în sine par a fi „de proporţii (încă) nu atât de mari”.

În opinia lui Dionis Cenuşă, manifestaţiile veteranilor pot fi valorificate de către socialişti, pentru a pune în mişcare scenariul de revizuire a componenţei Guvernului şi oficializarea unei coaliţii cu PDM (cei rămaşi în fracţiune, dar şi ceilalţi 7 separaţi). Puţini sau chiar nimeni nu vrea alegeri anticipate. „Riscurile sunt prea mari, în primul rând pentru democraţi.”

Igor Dodon a numit protestul combatanţilor „o provocare” menţionând că în spatele acestuia ar fi fost „fugarii politici” care doresc să provoace confruntări în societate. În opinia lui Dodon, printre protestatari au fost oameni pe care ex-liderul PDM Vladimir Plahotniuc i-a atras cândva pentru organizarea acţiunilor împotriva opoziţiei. „Există şi forţe politice care au dorit să transforme data de 2 martie într-o nouă zi de sânge, ură şi dezbinare.”

Ion Chicu a refuzat pe parcursul zilei de luni să primească protestatarii în audienţă în prezenţa presei, în consecinţă protestatarii au blocat circulaţia în centrul Chişinăului şi au dorit să intre în clădirea Guvernului fără permisiune. Mai mult, unul dintre protestatari având un buzdugan în mână a spart sticla uşii de la intrare.

Mişcarea Politică „Unirea” susţine că Dodon şi clica sa au provocat această situaţie, prin comportamentul lor arogant şi în batjocură faţă de veterani. „Răbufnirea, pe bună dreptate a veteranilor, a avut loc şi urmare a ignorării revendicărilor lor, înaintate anterior.”

Presa de la Chişinău a scris marţi că veteranii au renunţat la manifestaţii după ce au ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Guvernului în vederea înfiinţării unui departament care le va soluţiona revendicările sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe