Dionis Cenuşă: Maia Sandu şi Andrei Năstase nu au încredere în ofertele toxice ale PD

Democraţii nu au candidat pentru Chişinău, iar aranjamentele în jurul numirii Silviei Radu au adunat o doză majoră de neîncredere, de aceea şansele ei în faţa socialiştilor sunt mici, afirmă politologul.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

În contextul deciziei democraţilor de a susţine un candidat unic la alegerile pentru Chişinău, analistul politic Dionis Cenuşă susţine că atâta timp căt PD nu are candidaţi puternici pentru primăria Capitalei (sau nu vrea să-i găsească) aceştia vor să folosească alegerile locale pentru a se apropia de forţele pro-europene din opoziţie, cel puţin la nivel de percepţie publică.

”Democraţii nu au candidaţi pentru Chişinău, iar Silvia Radu a jucat doar un rol temporar, inclusiv pentru a dezvălui treptat neregulile din primărie. Toate aranjamentele în jurul numirii sale au adunat o doză majoră de neîncredere, iar şansele ei în faţa socialiştilor sunt mici”, comentează politologul.

Dionis Cenuşă notează că problema democratilor, perfect constientizată de ei, este că Maia Sandu şi Andrei Năstase nu au nicio încredere în oricare ofertă politică venită de la PDM toate fiind considerate a fi de natură toxică. Cu toate acestea, democraţii au nevoie să întărească percepţia publică că ei se opun forţelor pro-ruse, inclusiv prin crearea unui front comun, imaginar, cu opoziţia pro-europeană.

În opinia analistului, indiferent de scenariu, democratii par să câştige nişte puncte. Pe de o parte, ei lasă opozitia pro-europeană să lupte cu socialiştii, nimicindu-se în dezbateri publice, iar ulterior vor analiza arsenalul de argumente de care dispun cele două tabere, punctele slabe etc.

Pe de altă parte, dacă socialiştii obţin victorie (foarte probabil), democraţii o vor folosi pentru a mobiliza electoratul în faţa pericolului forţelor pro-ruse, înainte de alegerile decisive de la finele lui 2018.

În concluzie, Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că de facto, nu e vorba de 'mere otrăvite', ci despre nişte calcule mai sofisticate, prin materializarea cărora democraţii vor să extragă foloase pentru alegerile parlamentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe