Dionis Cenuşă: Guvernarea RM compensează miliardul furat cu optimizarea Parlamentului

Identificarea surselor noi pentru cheltuieli de natură social-populistă vor fi apreciate de unii votanţi la scrutinul din 2018, afirmă analistul în contextul reducerii numărului angajaţilor legislativului RM.
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup"
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup" (Facebook.com/dionis.cenusa)

Spicherul Legislativului moldovean Andrian Candu a anuntat vineri reducerea angajaţilor din Parlament cu 40% şi astfel o economie de 35 milioane lei MD. În context, analistul politic Dionis Cenuşă susţine că această reformă ar fi convenabilă guvernării. Totodată, politologul constată că ar fi ”perversă” coincidenţa între anunţul despre optimizare şi prezentarea de joi a síntezei raportului Kroll 2, ce confirmă direcţiile în care a dispărut miliardul scos din sistemul bancar moldovenesc. Concluzia involuntară care reiese din această coincidenţă ar fi: compensăm miliardul cu tot felul de optimizări, inclusiv în parlament.

Dionis Cenuşă consideră curioasă anunţarea optimizării spre sfârşit de an, când de fapt mini-reforma necesită o evaluare atentă. Se reduce personalul pentru că acesta nu reprezintă o valoare adaugată sau pentru că guvernarea nu mai ştie de unde să scoată bani pentru a acoperi déficitul bugetar.

Mai mult, expertul notează că optimizarea menţionată se încadrează perfect în lógica electorală. ”Nimic nu este mai promiţător decât identificarea unor noi surse pentru cheltuieli de natură social-populistă, apreciate corespunzător de unii votanţi la scrutinul din 2018.”

”Este important ca din cauza acestei optimizări să nu se reducă viteza procesului legislativ. În últimii ani, parlamentul figura la fel printre vinovaţii mersului anevoios al reformelor de integrare europeană”, a adăugat Dionis Cenuşă care a ţinut să atenţioneze că guvernarea de la Chişinău este în permanentă căutare de chei spre ínima votanţilor. Dar orice optimizare de parlament sau reformă de Guvern este lipsită de sens pentru că problema majoră este în calitatea persoanelor care controlează aceste instituţii, adică în calitatea guvernării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe