Dionis Cenuşă: Dominaţi de frică, PDM şi PSRM au evitat să mediatizeze protestele din Rusia

Sursele media ale PD şi PSRM, dar şi Igor Dodon trebuiau să reflecte protestele din Rusia provocate de reforma pensiei, cel puţin din perspectiva interesului faţă de moldovenii aflaţi acolo la muncă, afirmă politologul.
Manifestant luat pe sus de forţele de ordine în timpul unor proteste în capitala rusă Moscova împotriva creşterii vârstei de pensionare, 9 septembrie 2018.
Manifestant luat pe sus de forţele de ordine în timpul unor proteste în capitala rusă Moscova împotriva creşterii vârstei de pensionare, 9 septembrie 2018. (Captură Foto)

Politologul Dionis Cenuşă, expert la Centrul Independent Expert Grup, constată că presa afiliată democraţilor şi socialiştilor au trecut cu vederea intenţionat protestele anti-guvernamentale paşnice din Rusia provocate de reforma pensiei şi reacţia violentă a poliţiei, cu peste 1000 de persoane arestate şi maltratate printre care mulţi tineri, pensionari şi chiar minori.

În opinia politologului, sursele media ale PD şi PSRM, dar şi preşedintele Igor Dodon, care pretinde că promovează drepturile şi interesele migranţilor moldoveni, trebuiau să reflecte evenimentele din Rusia, cel puţin din perspectiva interesului faţă de cetăţenii R. Moldova, aflaţi acolo la muncă.

”Unii dintre cei arestaţi nu erau tocmai participanţi la proteste, dar puteau fi bătuţi şi arestaţi de poliţia rusă, deoarece erau în preajmă, iar organele de forţă erau fixate pe ideea de a reprima protestele cu orice preţ”, a adăugat Cenuşă.

Analistul menţionează că democraţii au o teamă cronică de proteste, mai ales dacă acestea au loc în ţări cu care Moldova are relaţii interumane dinamice, fie că e vorba de Rusia sau România. ”Pentru preşedintele Igor Dodon, subiectul protestelor pare să fie un tabu, deoarece vizează imaginea lui Vladimir Putin, pe care acesta îl admiră şi din partea cui şi-a făcut import de imagine pe parcursul ultimilor doi ani.”

Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze că şi opoziţia din R. Moldova ar fi putut să fie mai strategică în interpretarea evenimentelor politice din Rusia, la fel cum a făcut în cazul protestelor din România.

”Protestele paşnice, masive, extinse din teritoriu până în Capitală, reprezintă practic unicul instrument democratic de care mai dispune opoziţia. De aceea, guvernarea, inclusiv preşedintele Dodon, dedică timp şi imaginaţie pentru a le devaloriza”, a conchis expertul.

Peste 1.000 de persoane au fost arestate în timpul unor proteste anti-guvernamentale în mai multe oraşe din Rusia, Kremlinul susţinând luni că a fost un răspuns legitim la faptul că acestea au fost neautorizate. Proiectul de lege al Kremlinului prevede ca vârsta de pensionare să crească cu cinci ani, adică 65 pentru bărbaţi şi 60 pentru femei. Propunerea a nemulţumit persoanele în vârstă, care se tem că nu vor trăi suficient de mult pentru a se bucura de pensie. În acelaşi timp, generaţiile tinere se tem că menţinerea oamenilor în câmpul muncii pentru mai mult timp le va limita propriile oportunităţi de angajare sau promovare.