Dionis Cenuşă: Dodon, capabil de orice pentru a promova o agendă pro-rusă în Moldova, chiar şi cu preţul discreditării imaginii personale

Procesul de formare a unei coaliţii de guvernare la Chişinău apropie cel mai mult Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor, mai ales din cauza refuzului Blocului ACUM de a se alia cu cele două formaţiuni politice, consideră expertul.
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup"
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup" (Facebook.com/dionis.cenusa)

Cu toate că rezultatul alegerilor parlamentare din 24 februarie, din Republica Moldova nu a fost un eşec total pentru interesele Kremlinului, acesta nu a produs totuşi, întocmai rezultatele aşteptate de Federaţia Rusă, deoarece socialiştii nu au preluat guvernarea, consideră analistul politic Dionis Cenuşă.

În opinia expertului de la Chişinău, viitoarea coaliţie de guvernare depinde de Partidul Socialiştilor care deţine cele mai multe mandate în viitorul Parlament, precum şi de împuternicirile constituţionale ale preşedintelui pro-rus Igor Dodon. La rândul său, şeful statului insistă pe o guvernare care va restabili dialogul cu Rusia, fiind capabil să facă orice pentru a promova o agendă pro-rusă în Moldova, chiar şi cu preţul discreditării imaginii personale, se arată într-o analiză realizată de Dionis Cenuşă pentru IPN, citat de Radio Chişinău

Totodată, formaţiunile dedicate în totalitate vectorului pro-european s-au redus în două – de la 55 (PLDM, PDM şi PL) în 2014 până la 26 de mandate ce aparţin Blocului ACUM în noul legislativ, a menţionat analistul politic. Astfel, 75 aleşi din 101 de deputaţi au o viziune foarte pragmatică sau chiar oportunistă, vizavi de modelul de dezvoltare al statului şi relaţia cu Uniunea Europeană.

Deşi Democraţii nu vor renunţa la vectorul european, aceştia nu pot fi angajaţi plenar în lupta cu corupţia politică neselectivă şi demontarea „statului capturat”, deoarece aceasta constituie esenţa partidului lor.

Mai mult decât atât, Rusia a putut observa cât de disruptivă poate fi implicarea a doar circa 30 mii de cetăţeni din regiunea transnistreană asupra alegerilor din Moldova, exemplu care a scos în evidenţă fragilitatea democraţiei moldoveneşti, care în ultimii ani s-a deteriorat, în pofida eforturilor de integrare europeană.

De fapt, bilanţul alegerilor moldoveneşti corespunde în mare parte intereselor Moscovei, deoarece majoritatea forţelor ajunse în Parlamentul de la Chişinău sunt extrem de populiste şi centrate pe obiective personale, în particular pe răfuieli politice, imunitate şi respectiv impunitate, decât pe reforme coerente şi necondiţionate.

În concluzie, Cenuşă a specificat că procesul de formare a coaliţiei de guvernare apropie cel mai mult Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor, inclusiv din cauza refuzului Blocului ACUM de a se alia cu aceştia. O coaliţie PDM-PSRM pare să fie dificilă, dar are potenţial de creare pentru că ambele partide favorizează o abordare selectivă faţă de partenerii occidentali.

„Asemenea coaliţie depinde însă de setul de garanţii pe care PDM este dispus să-l ofere socialiştilor. Oricum, cei din urmă trebuie să anticipeze toate riscurile posibile. Printre acestea se numără o ulterioară demitere a preşedintelui Dodon, într-o situaţia în care PDM şi ACUM ar putea acţiona în comun pentru a declanşa alegeri prezidenţiale noi înainte de 2020.

Nimeni nu exclude alegerile anticipate dacă negocierile de creare a coaliţiei nu aduc roade. Dar raţionalitatea declanşării lor este minimă, pentru toţi jucătorii politici majori – PSRM, PDM şi ACUM, deoarece raportul de forţe nu poate fi schimbat când circumstanţele rămân neschimbate”, a punctat Dionis Cenuşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe