Din neîncredere în politicienii din Moldova, Rusia l-a delegat pe Rogozin în Transnistria

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Numirea lui Dmitri Rogozin drept reprezentant special al Rusiei în Transnistria a schimbat formatul în regiune, iar numirea reprezentanţilor în fostele puncte fierbinţi, este începutul unei noi politici a Kremlinului în spaţiul post-sovietic. Sub această denumirea a apărut un articol în ziarul Nezavisimaia Gazeta.

În acest articol sunt publicate opiniile politologilor moldoveni, care îşi exprimă îngrijorarea faţă de numirea lui Dmitri Rogozin în funcţia de reprezentant special al Rusiei la Tiraspol.

În contextul celor expuse, fostul ambasador al Moldovei în România, Emil Ciobu, este de părere că delegarea lui Rogozin, care are o reputaţie de politician dur şi fără compromisuri, este un semnal de neîncredere, lipsit de ambiguitate din partea conducerii Federaţiei Ruse către clasa politică moldovenească.

Totodată, şi majoritatea experţilor opiniază că numirea lui Rogozin are legătură cu noua politică în ţările CSI a preşedintelui ales al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Totodată, analiştii au atenţionat şi despre numirea concomitentă a reprezentanţilor speciali în Abhazia şi Osetia de Sud.

Amintim că Moscova a delegat pentru prima dată un reprezentant în Transnistria.

Dmitri Rogozin a fost numit reprezentantul liderului de la Kremlin pentru Tiraspol, pe 21 martie, în urma unui decret semnat de către preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev.

Precizăm că Nina Ştanski consideră că numirea lui Rogozin în funcţia de reprezentant special al Rusiei în Transnistria, ”este în deplină concordanţă cu Memorandumul din 1997, care oferă posibilitate Transnistriei de a stabili şi menţine contacte internaţionale în domeniul economic, ştiinţific, tehnologic şi cultural, fără acordul Republicii Moldova".

În acelaşi timp chiar şi ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă, şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu decizia Kremlinului de a numi un reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria.

În acest sens Iurie Leancă a declarat: „Am fost surprinşi şi suntem preocupaţi de această decizie. Nu am fost consultaţi, ceea ce nu corespunde spiritului relaţiilor bune moldo-ruse. Am vrea să sperăm că această numire nu va face altceva decât să sporească interesul Rusiei de a identifica o soluţie în reglementarea conflictului transnistrean şi nu altceva”.

Convocând reprezentantul Ambasadei Rusiei la Chişinău, Leancă a menţionat că „am solicitat comentarii. Sper că atunci când vom obţine explicaţii referitor la cum se încadrează această numire în politica de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, vom putea anunţa şi poziţia oficială a Chişinăului”.

La selectarea candidatului în prezenta funcţie a fost luată în considerare experienţa lui Rogozin în negocierile la nivel internaţional, iar situaţia dificilă din Transnistria necesită abilităţi şi competenţe pe care vicepremierul rus le are.

Fostul ambasador rus la NATO, Dmitri Rogozin a fost numit în decembrie 2011 în funcţia de vicepremier şi este responsabil de industria armamentului. În anii 2003-2004 a fost vicepreşedinte al Dumei de Stat, iar din 2004 şi până în 2011 a fost reprezentantul Rusiei la NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe