Din misterele universului - „Răgetul spaţial”

Zgomotul din cosmos
Zgomotul din cosmos (Unsolved World's Mysteries)

Există un semnal radio misterios în Univers, cunoscut sub numele de "răget spaţial", pe care niciun om de ştiinţă nu a reuşit până acum să-l explice, relatează Unsolved World's Mysteries.

De obicei, se crede că spaţiul este un loc foarte liniştit. Dar o echipă de astronomi a descoperit un zgomot cosmic ciudat care se aude de şase ori mai tare decât cea mai exagerată estimare. „Răgetul” vine din cosmosul îndepărtat. Nimeni nu ştie ce cauzează acest fenomen.

Multe obiecte din univers, inclusiv stelele şi quasarii, emit unde radio. Chiar şi galaxia noastră, Calea Lactee, emite un şuierat static (prima dată detectat în 1931 de către fizicianul Karl Jansky). Alte galaxii transmit de asemenea un şuierat radio pe fundal.

Dar semnalul nou depistat descris în cadrul reuniunii cu nr 213 a American Astronomical Society, este mult mai puternic decât se aşteptau astronomii.

"Se întâmplă ceva nou şi interesant în univers", a declarat Alan Kogut de la Goddard Space Flight Center, din cadrul NASA.

O echipă condusă de Kogut a detectat semnalul cu un instrument, purtat de un balon, pe nume ARCADE (Absolute Radiometer for Cosmology, Astrophysics, and Diffuse Emission).

În iulie 2006, instrumentul a fost lansat de la Columbia Scientific Balloon Facility din Texas şi a ajuns la o altitudine de aproximativ 36.500 de metri, unde atmosfera se subţiază în vacuumul din spaţiu.

Misiunea ARCADE era de a căuta în spaţiu semnale slabe de căldură provenită din prima generaţie de stele, dar în schimb au fost înregistrate „răgete” care veneau din întinderile universului.

"Universul într-adevăr ne-a surprins", a declarat Kogut. "În loc de semnalul slab pe care am sperat să-l găsim, am dat peste acest zgomot asurzitor, de şase ori mai tare decât ar fi preconizat cineva".

Din analiza detaliată a semnalului a reieşit că acesta nu provine de la stele primordiale sau de la vreo sursă radio cunoscută, nici de la gazele din haloul exterior al galaxiei noastre. Nici alte galaxii care emit unde radio nu pot fi responsabile pentru zgomot – nu sunt suficiente.

"Ar trebui să le strângi în Univers ca pe sardine", a precizat un membru al echipei de studiu, Dale Fixsen de la Universitatea din Maryland. "Nu ar mai rămâne niciun spaţiu între o galaxie şi cealaltă".

Potrivit măsurătorilor, semnalul este de şase ori mai puternic decât emisia combinată a tuturor surselor radio cunoscute din univers. Pentru moment, originea semnalului rămâne un mister.

"Chiar nu ştim ce este", a afirmat un membru al echipei NASA Michael Seiffert de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

Şi nu numai că le-a prezentat astronomilor o nouă enigmă, mai rău este că acest zgomot bruiază semnalul provenit de la stele primordiale pe care îl căutau. Cercetătorii se mărginesc deocamdată să afirme că zgomotul cosmic ar putea furniza indicii semnificative despre dezvoltarea galaxiilor din perioada când universul era mult mai tânăr, mai puţin de jumătate din vârsta prezentă.

Deoarece undele radio călătoresc cu viteza luminii, prin urmare, recepţionate în prezent, ele pot reprezenta fenomene ale unei perioade mai timpurii a universului.

"Aceasta este ceea ce face ştiinţa atât de interesantă", a declarat Seiffert. "Începi să măsori ceva - în acest caz, căldura de la primele stele - dar dai peste cu totul altceva, uneori inexplicabil".