Din compasiune: Festivalul de la Bayreuth renunţă la covorul roşu şi recepţia de stat

Festivalul de la Bayreuth renunţă la spectacolul pe gheaţă şi la recepţia de stat: având în vedere evenimentele din München, aceasta ar fi ”ceva lipsit de gust şi total nepotrivit”, a declarat purtătorul de cuvânt al festivalului Emmerich. Conducerea de la Bayreuth şi-a exprimat simpatia faţă de victime. (Raport al Agenţiei de Presă Germane)
Festivalul de la Bayreuth respinge covorul roşu dedicat salutării oaspeţilor din sfera politică şi proeminenţelor.
 
Festivalul de la Bayreuth respinge covorul roşu dedicat salutării oaspeţilor din sfera politică şi proeminenţelor.   (Foto: CHRISTOF STACHE / AFP / Getty Images – Epoch Times Germania)

Festivalul de la Bayreuth renunţă la spectacolul pe gheaţă şi la recepţia de stat: având în vedere evenimentele din München, aceasta ar fi ”ceva lipsit de gust şi total nepotrivit”, a declarat purtătorul de cuvânt al festivalului Emmerich. Conducerea de la Bayreuth şi-a exprimat simpatia faţă de victime, a raportat Agenţia de Presă Germană.

Anul acesta va fi altfel decât se obişnuia – mai puţină pompă şi mai multă linişte. Festivalul acordă victimelor atentatului din München respect şi renunţă la marşul pe covorul roşu şi la recepţia de stat, manifestări legate de premiera la ”Parsifal”.

În istoria festivalurilor wagneriene nu a existat aşa ceva niciodată. Purtătorul de cuvânt Peter Emmerich nu-şi aminteşte de vreun eveniment asemănător.

Reprezentanţii festivalului au pledat ca oraşul Bayreuth să renunţe la covorul roşu. Ar fi ”ceva lipsit de gust şi total nepotrivit”, a declarat Emmerich. ”Simpatia noastră şi compasiunea se îndreaptă în aceste ore grele către apropiaţii victimelor de la Amoklauf”, a declarat primarul Brigitte Merk-Erbe.

Premierul Bavariei, Horst Seehofer (CSU), a renunţat la tradiţionala recepţie de stat de după spectacol. Prin aceasta se acordă respect victimelor şi apropiaţilor. Ministrul Justiţiei din Bavaria, Winfried Bausback (CSU), şi soţia sa au renunţat, de asemenea, la participarea la premieră.

Cancelarul federal Angela Merkel (CDU), care de obicei apare printre oaspeţii proeminenţi de pe Colina Verde, a anunţat cu câteva săptămâni în urmă că anul acesta nu va veni la deschiderea Festivalului de la Bayreuth, din motivul onorării unui alt termen.

Totuşi, spectacolul care prezintă noua punere în scenă a ultimei opere wagneriene, ”Parsifal”, va avea loc. ”Parsifal este o operă ce conţine un mesaj de pace şi împăcare”, a subliniat purtătorul de cuvânt Emmerich. Regia este asigurată de Uwe Eric Laufenberg, iar dirijor este Hartmut Haenchen.

"ceea ce se întâmplă pe scenă seamănă cu ceea ce petrece în culise"

Deja dinainte de evenimentele terifiante din München era clar faptul că Bayreuth-ul din acest an va fi diferit de cel din alţi ani. De teamă că ar putea deveni o ţintă a teroriştilor, locaţia festivalului a fost împrejmuită de garduri cu câteva săptămâni înainte.

Accesul la festival se va putea face pe baza unui permis special, conform conceptului de securitate al oraşului. Acesta poate fi obţinut doar de cei care semnează o declaraţie că sunt de acord ca datele personale să le fie verificate de poliţie. Chiar şi colaboratorii festivalului sunt verificaţi; poliţia a recomandat ca unii dintre ei să nu fie puşi în sectoare importante din punct de vedere al securităţii. Dar poliţia nu vede pe moment vreun pericol concret.

Pe lângă toate acestea, ceea ce se întâmplă pe scenă seamănă cu ceea ce petrece în culise, iar lucrurile ar putea deveni destul de tensionate, întrucât atât regizorul, cât şi dirijorul au fost schimbaţi. Artistul scandalagiu Jonathan Meese a fost concediat, motivul aparent fiind acela că ar fi promovat un concept prea scump, locul său fiind preluat de către Laufenberg. De asemenea, dirijorul Andris Nelsons cu doar câteva săptămâni înainte de premieră a aruncat mănuşa, astfel că înlocuitorul său, Haenchen, a avut doar puţin timp la dispoziţie, pentru a se mobiliza într-un rol de o asemenea importanţă.

O eventuală legătură între tema noilor atacuri şi punerea în scenă a unui ”Parsifal” cu o presupusă tentă critică la adresa Islamului a fost respinsă categoric de către Laufenberg. În ”Parsifal” este vorba de creştinism şi nu de Islam, a subliniat Laufenberg în cadrul unui interviu acordat Agenţiei de Presă Germane.