DIICOT efectuează percheziţii la o reţea de falsificatori de bani

Descinderi cu mascaţi
Descinderi cu mascaţi (Epoch Times România)
Procurorii DIICOT au efectuat miercuri dimineaţă 28 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Giurgiu şi Constanţa, vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formate din 20 de persoane, specializată în comiterea infracţiunilor de falsificare de monedă, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, grupul infracţional organizat a acţionat pe teritoriul României începând cu luna martie 2014, procurorii identificând până acum în jur de 750 de bancnote contrafăcute în cupiură de 100 lei, cu serii diferite.

Ca tehnică de contrafacere a valorilor, membrii grupului foloseau metoda de imprimare Laser Jet şi Ink Jet, prin utilizarea unor echipamente performante de imprimare.

Bancnotele contrafăcute erau realizate pe suport de hârtie, fereastra transparentă fiind imitată prin decuparea de pe bancnota contrafăcută a zonei aferente şi aplicarea unei bande adezive tip scotch, pe care sunt imitate caracteristicile grafice ale ferestrei transparente originale.

Banii falşi au fost puşi în circulaţie în pieţe, târguri sau magazine de dimensiuni mici, atât pe raza municipiului Bucureşti cât şi pe raza altor judeţe. Totodată, o parte din bancnotele contrafăcute a fost plasată în rândul persoanelor care comercializează ţigări în Complexul Comercial Dragonul Roşu, informează procurorii.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi aduse la audieri 30 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, iar acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române, se mai precizează în comunicatul DIICOT.