Diaspora Unionistă cere ca "Reîntregirea ţării" să fie prevăzută în Constituţia României

Reprezentanţi ai diasporei unioniste veniţi la Chişinău din toate colţurile lumii au adoptat sâmbătă o rezoluţie care vizează reîntregirea României.
Congresul Diasporei Unioniste, Chişinău, 26 martie 2016
Congresul Diasporei Unioniste, Chişinău, 26 martie 2016 (Epoch Times)

Cu ocazia aniversării a 98 de ani de la data în care Sfatul Ţării a decis în favoarea unirii Basarabiei cu Regatul României, Platforma Unionistă "Acţiunea 2012" a organizat sâmbătă, la Chişinău, cel de-al doilea Congres al Diasporei Unioniste.

Participanţii la Congres - reprezentanţi ai asociaţiilor de români originari de pe ambele maluri ale Prutului stabiliţi în ţările Uniunii Europene, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Canada, China, Elveţia, precum şi în alte părţi ale lumii - au adoptat o rezoluţie care vizează Unirea României cu Basarabia în graniţele actuale.

Rezoluţia a fost citită chiar în sala în care, în urmă cu 98 de ani, Sfatul Ţării a votat Unirea cu Ţară - Mamă.

Pledând pentru eliminarea totală şi imediată a consecinţelor nefaste ale pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, reprezentanţii Diasporei Unioniste au menţionat că Reunificarea este unica soluţie pentru viitorul european al Republicii Moldova.

Vă prezentăm în continuare textul Declaraţiei celui de-al doilea Congres al Diasporei Unioniste prezentate la Chişinău.

DECLARAŢIE

1. De la primul Congres al Diasporei Unioniste, unioniştii au desfăşurat numeroase evenimente care au apropiat ireversibil momentul Reunificării. Totodată, remarcăm faptul că demersurile pro-unioniste adresate autorităţilor de la Bucureşti şi Chişinău au fost ignorate.

2. Cerem să se prevadă expres în Constituţia României Reîntregirea ţării.

3. Cerem Parlamentului României să adopte imediat legislaţia cu privire la recunoaşterea cetăţeniei române în termen de 30 de zile pentru cei ce şi-au pierdut-o în consecinţa pactului Ribbentrop-Molotov, şi pentru descendenţii acestora.

4. Cerem clasei politice de pe ambele maluri ale Prutului să-şi asume drept obiectiv primordial Reîntregirea naţională.

5. Cerem crearea unui Minister al Reîntregirii la Bucureşti şi Chişinău care să pregătească procesul Reunificării.

6. Cerem guvernelor României şi Republicii Moldova să faciliteze pătrunderea mass-mediei româneşti în Republica Moldova şi viceversa, şi să restituie frecvenţa teritorială naţională a postului TVR în Republica Moldova.

UNIREA FACE PUTEREA

Congresul se înscrie într-o serie de evenimente menite să marcheze actul istoric din 27 martie. Astfel, duminică, 1.700 de delegaţi din toate localităţile Republicii Moldova vor forma un al doilea Sfat al Ţării, for care îşi propune o majoritate clară în favoarea Reîntregirii până la aniversarea centenarului Unirii.

Întrunirea va fi urmată de un marş cu genericul "Dăm start Unirii", organizat de Mişcarea Civică "Tinerii Moldovei", care va porni din faţa Teatrului de Operă şi Balet începând cu ora 13:00.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe